Pamiętam jeszcze jak pisałam Wam o narodzinach naszej córki, a teraz wstawiam już przepisy z jej pierwszego urodzinowego przyjęcia! : ) Bardzo zależało mi na tym, aby przygotować tort tylko dla niej (dla pozostałych gości też był, ale z dużą ilością czekolady…), a ponieważ spożywane przez nią składniki są jeszcze dość ograniczone wybór był prosty – biszkopt z twarogiem, galaretką i owocami. Aby nie było tak zwyczajnie podałam go w formie motylka. Spodziewałam się, że Gabrysia zatopi w nim swoje małe rączki, ale zamiast tego zaczęła się z zachwytem zajadać borówkami, które stanowiły jego ozdobę ; ) Miłości do słodyczy chyba na szczęście nie przejęła po mamie : D
Składniki na tort o średnicy 25 cm:
- 2 jajka
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżki przesianej mąki tortowej
- 3 galaretki
- 600 g twarogu
- owoce i rurki waflowe do dekoracji
Jajka ubić wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera, dodać mąkę tortową i delikatnie wymieszać. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika, rozgrzanego do 170 C (termoobieg). Piec przez około 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Galaretki zalać 750 ml wrzątku i dokładnie wymieszać. Kiedy trochę przestygną dodać do nich twaróg i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przelać na wystudzony biszkopt i przełożyć do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie przekroić tort na pół i ułożyć motyla, odwracając kawałki ciasta, tak aby stykały się ze sobą okrągłymi brzegami. Udekorować owocami i rurkami.
Smacznego ; )
heheh, tym razem to ja od Ciebie wezmę przepis, dy nadejdzie chwila;D
Pięknie Ci wyszedł!!
Polecam i cieszę się, ze się przyda 🙂 bardzo prosty i nie ma z nim duzo pracy, a swietnie spełnił swoją rolę:)
Piękny:)
Autor
Dziękuję 😀
ale ten rok szybko minął !! 🙂 Tort przepiękny!
Autor
Dokładnie, jakby to było wczoraj! 🙂
Zaraz ja będę musiała myśleć o torcie na roczek, a ten jest bardzo zachęcający dla małych rączek!
Autor
Polecam 🙂
Hej . Moja córcia Gabi kończy roczek w listopadzie i chyba skorzystam z tego przepisu , tylko mam pytanie … Galaretki mają być wszystkie o takim samym smaku i jaki to ma być twaróg ? 🙂 Czekam na odp .
Autor
Witam 🙂 galaretki najlepiej o jednym, ulubionym smaku, aby kolor był ładniejszy (twaróg zmieni kolor na jaśniejszy):) jeśli Ci na tym nie zależy to smaki mogą być wymieszane 🙂 Twarog półtłuty, koniecznie dokładnie zmiksuj, aby nie było grudek 🙂 Pozdrawiam!
Serdecznie dziękuję 🙂 na pewno napiszę i się pochwalę jak mi wyszło 🙂 do usłyszenia
Autor
W takim razie czekam na informację i zyczę smacznego 🙂
Tak prosty a taaaki pyszny. Rozszedł się błyskawicznie 🙂 Polecam z całego serca!
Autor
Super, że posmakował 🙂 u nas zawsze obowiązkowy punkt na dziecięcych imprezach 🙂
Wyszedł super idealny na „zimowe” urodzinki polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Hej Marta, jak gruby wychodzi ten biszkopt? Mi się wydaje, że od zalania tortownicy do upieczenia w zasadzie nie urósł. Tak ma być? 🙂
Autor
Cześć, biszkopt nie będzie wysoki, bo mamy tu tylko 2 jajka 🙂 Służy tylko jako podstawa do tej głównej warstwy 🙂