Tort dacquoise to jeden z tych deserów, które lubi prawie każdy : ) Pyszny tort bezowy z kajmakowym kremem na śmietance, orzechami i daktylami. Zawsze wzbudza spore zainteresowanie, a wbrew pozorom jest bardzo prosty do przyrządzenia! Nie jest pracochłonny, bo beza w piekarniku suszy się praktycznie sama. Piekę go, gdy tylko pojawi się okazja, bo to zdecydowanie mój ulubiony tort. Polecam!!!
Tort bezowy Dacquoise przepis
Składniki na bezę (średnica 26 cm):
- 6 białek (z jajek wielkości L)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 26 cm. Papier wyłożyć na blachy z piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kajmaku
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 150 g suszonych daktyli
- kakao do dekoracji
Kremówka, kajmak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. Dodać bakalie, wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy kajmakowo-serowej, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia. Krem przełożyć równomiernie na blat bezowy, przykryć drugim blatem. Udekorować kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Jak zrobić tort dacguoise z orzechami i daktylami
Tort bezowy Dacquoise – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na torty .
Ale piękny tort wyszedł! Muszi być przepyszny!
Autor
Bardzo dziękuję, a tort rzeczywiście przepyszny 🙂
Urzekający!.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Genialny i taki piękny!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
oesuuuuuuuu, Marta, czy Ty możesz zrobić coś normalnego choć raz??;p;p;p;p
Piękna!
Autor
hihi :*
Bardzo okazale się prezentuje 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
O rety jaka bezaaaaa 🙂
Autor
Było pysznie 🙂
Uwielbiam go 🙂
Autor
Mam tak samo 😉
Wow!!!!!!!!!!! Uwielbiam bezy!
Autor
Polecam, pycha!
Bardzo udany. Z przyjemnością bym spróbowała.
Autor
Mam nadzieję, że się uda 🙂
Ooo matko, kocham ten tort, ale domowej wersji nigdy nie jadłam…
Autor
Polecam nadrobić, bardzo prosty do przygotowania 🙂
Pani Marto jestem coraz bardziej zachwycona. Ma Pani ogromny talent i chętnie zaglądam, bo wszystkie przepisy się udają, dziękuję i pozdrawiam ze Szczecina 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Jestem pod wrażeniem, kurczę moze sama się skuszę jeśli nie taki diabeł straszny 😉
Autor
Polecam, warto! 🙂
Zjawiskowy <333333
Autor
Bardzo mi miło, że się podoba 🙂
Ze wstydem się przyznam, że nigdy nie próbowałam, a Twój wygląda obłędnie!
Autor
Polecam to nadrobić, tort jest pyszny 🙂
Tort marzenie…mm i tak masa – pycha!
Autor
Cieszę się, że smakuje 🙂
Wspaniały!
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Odczarowała mi Pani bezę! nigdy mi się nie udawała, a teraz sukces za pierwszym podejściem DZIĘKUJĘ 🙂
Autor
Bardzo mi miło czytać takie komentarze i cieszę się, że beza już nie taka straszna 🙂
Wygląda obłędnie!
Choć dla mnie koniecznie musi być z kremem kawowym 🙂
Autor
Ooo i to jest pomysł na idealny tort dla mojej Mamy! 🙂
<3 niezawodny przepis <3
Autor
Bardzo się cieszę, że tak się spodobał 🙂
Wyszedł przepyszny, dziękuję ! bałam się o przechowywanie, ale problemu nie było zniknął zaraz po podaniu…
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cieszę się z przepisu-zrobię na Święta,myślalam,że bardzo trudny a tu miła niespodzianka
Autor
Bardzo mi miło, że przepis się spodobał i na pewno idealnie sprawdzi się na świątecznym stole 🙂
Dzięki za przepis, uwielbiam ten tort i znajomi byli zszokowani jak powiedziałam, ze to moje dzieło!!! Genialny 🙂
Autor
Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że tort przypadł do gustu 🙂
Polecam przepis, tort rzeczywiście wychodzi pyszny.
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że smakował 🙂
Robiłam już przed Świętami… uzależnia, powtórka murowana 🙂 A czy można zrobić z tej porcji kilka mniejszych?
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Oczywiście, że można zrobić kilka mniejszych porcji 🙂
Komfort biegania przede wszystkim! 🙂
Smak nieziemski, a opis przygotowania podałaś droga Marto krok po kroku, że nawet takie ciastowe beztalencie sobie poradziło, bardzo dziękuję!!!!!!
Autor
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że tort smakował 🙂
Przetestowane, zostanie u nas na stałe, uwielbiamy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Zrobiłam na urodziny Męża i był zachwycony, trudno uwierzyć, że zrobiłam go całkiem SAMA! dziękuję za przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂
To prawda torcik szybki i pyszny, warto!
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał 🙂
I to jest tort na idealne rozpoczęcie majówki! pogoda nam nie dopisała za to apetyty owszem, super przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂
Pyszny, na pewno jeszcze nie raz zrobię.
Autor
Super, bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂
Upiekłam w sobotę z myślą o niedzieli, ale zniknął w tempie błyskawicy.. dobrze, że choć kawałek dla mnie został 🙂
Autor
Dobre wiadomości 🙂
Jak ja się cieszę, że znalazłam Twoją stronę! co jeden przepis to lepszy, a jakby mi ktoś wczoraj powiedział, że sama upiekę tort i to taki pyszny to bym się za głowę złapała 🙂
Autor
Bardzo mi miło, cieszę się, że tort się udał 🙂
Najlepszy jaki jedliśmy, gorąco polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Az slinka cieknie…
Autor
Dziękuję 🙂
Najlepszy tort na świecie, wszyscy się zachwycali i został zjedzony do ostatniego okruszka 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cudowny! to chyba wystarczy, każdemu polecam 🙂
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Upiekłam na dzień Mamy i była zachwycona! Bardzo bardzo dziękuję za ten przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że mogłaś sprawić radość Mamie 🙂
Czy mogę zrobić z truskawkami?!
Autor
Tak, ale wtedy to już nie będzie tort dacquoise… 😉 pewnie będzie mu bliżej do pavlovej 🙂
Przepis znam już na pamięć, dodaje też orzechów arachidowych, polecam 🙂
Autor
Fajna modyfikacja, muszę wypróbować 🙂
Pierwszy raz na rodzinnej imprezie zabrakło tortu.. wyśmienity!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Idealny, nasz ulubiony przepis 🙂
Autor
Sama również mam do niego słabość 🙂
Najlepszy jaki jadłam i udał się za pierwszym razem!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Po tylu pozytywnych komentarzach zrobiłam i ja i zupełnie się nie zawiodłam, tort jest pyszny robi piorunujące wrażenie nie tylko smakiem ale i wyglądem 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
ja tort bezowy to robię kilka razy w roku bo jest tak dobry że nie można się oprzeć piekę dla rodziny i przyjaciół ,przepis znalazłam w internecie jest naprawdę przepyszny polecam jeśli ktoś lubi bezy ( przepis mam ten sam )
Autor
Mam podobnie, trudno mu się oprzeć i nie znam nikogo, kto by go nie lubił 🙂
Najlepszy tort świata!!!! uwielbiam go 🙂
Autor
Ja również, dziękuję za komentarz 🙂
Robiłam już tyle razy i nigdy się nie zawiodłam tak zwany pewniak 🙂
Autor
Trafiłaś w samo sedno, to naprawdę pewniak 🙂
Najlepszy sposób, żeby „zutylizować” białka po tłustym czwartku… mega torcik!!!!!!!!
Autor
Dokładnie, u mnie akurat dzisiaj to samo :):)
Pycha!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
To jest moj najkochanszy tort swiata! Kiedys go kupowalam, ale w konvu robie go sama. Beza z daktylami czaaaad a krem kajmakowy najlepszy ja swiecie. Za drugim razem ulatwilam sobie prace i wszystkie skladnik na krem wymieszalam od razu razem i wedlug mnie wyszedl identycznie jak w tej wersji zeby smietanke ubic osobno, takze poooolecam ten sposob 🙂 teraz mam zamiast przelozyc tym kremem ciasto marchewkowe 😀
Autor
Również mam do niego słabość i póki co nie widzę opcji, żeby mi się znudził 🙂 Bardzo dziękuję za podpowiedź odnośnie kremu, na pewno wypróbuję, bo oszczędność czasu zawsze jest mile widziana 🙂 Daj znać jak krem sprawdzi się w marchewkowym 🙂