Wilgotny czekoladowy tort przełożony kremem śmietankowym i powidłami idealnie sprawdzi się na nadchodzący Dzień Babci i Dziadka. Tort jest prosty i szybki do przygotowania, a do tego naprawdę pyszny. Idealnie wyważony, nie za słodki. Ponieważ nasza wersja była przeznaczona również dla dzieci zrezygnowałam z kawowego likieru na rzecz mocnej kawy, więc jej posmak był wyczuwalny, ale nie dominował całości. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!
- 5 jajek (wielkość L)
- 140 g jasnego brązowego cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Całe jajka dokładnie ubić z cukrem na jasną puszystą masę (powinna ona sporo zwiększyć swoją objętość, a trzepaczki miksera będą zostawiały w masie swój ślad). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Przestudzić w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Po tym czasie przekroić na 3 blaty.
Składniki na śmietankowy krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 %
- 2 łyżki serka mascarpone (lub 1 fix do śmietany)
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Śmietanka i serek mascarpone powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce. Śmietankę ubić z mascarpone do uzyskania gęstego kremu (zbyt długie ubijanie może zwarzyć krem). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. 5 łyżek kremu odłożyć na bok, do reszty dodać startą na małych oczkach czekoladę, delikatnie wymieszać szpatułką.
Polewa czekoladowa:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Masło rozpuścić z pozostałymi składnikami, zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie przestudzić.
Dodatkowo:
- 150 ml mocnej kawy (lub 110 ml likieru kawowego plus 40 ml wody)
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Pierwszy blat wyłożyć na paterze, nasączyć 50 ml kawy, przełożyć połową powideł i połową śmietankowego kremu. Przykryć kolejnym blatem i całość powtórzyć. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć pozostałą częścią kawy. Boki tortu udekorować pozostawionymi 5 łyżkami śmietankowego kremu i oprószyć czekoladą startą na małych oczkach tarki. Na górę wylać zastygającą polewę czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!