Ze względu na dzisiejsze Święto nie może u nas zabraknąć tortu : ) Wśród moich najbliższych bardzo cenione są proste, lekkie torty przekładane masą śmietankową, tym razem z brzoskwiniowym akcentem. Polecam i składam najlepsze życzenia wszystkich Babciom, które zawsze przyrządzają najlepsze smakołyki na świecie! ; )
Składniki na biszkopt (średnica 25 cm):
- 6 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać małymi partiami cukier. Żółtka szybko wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić oraz zrobić jaśniejsza. Tak przygotowane żółtka dodać do ubitych białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przelać do tortownicy (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać chwilę, a następnie biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zdjąć papier do pieczenia, studzić na kratce. Ostudzony biszkopt (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.
Pomysł na krem – książka „Mała Wielka Uczta” z moimi zmianami ; )
Składniki na krem:
- 400 g brzoskwiń z puszki
- 400 g śmietanki kremówki 36% (lub 30%)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 65 ml wrzątku
Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać zimną galaretkę i pokrojone na mniejsze kawałki, dobrze odsączone brzoskwinie. Wymieszać.
Składniki na dekoracje tortu:
- 200 g śmietanki kremówki
- 45 ml wrzątku
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 150 g dżemu brzoskwiniowego
- podłużne biszkopty (ok. 150g)
Śmietankę ubić na sztywną masę. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Stygnącą dodać do śmietany.
Na paterze ułożyć pierwszy biszkoptowy krążek. Posmarować do dżemem brzoskwiniowym i nałożyć część kremu. Przykryć drugim plackiem, ponownie posmarować dżemem i kremem. Na wierzchu umieścić ostatni biszkoptowy krążek i przykryć kremem tak, aby zasłonił górę i boki tortu. Wyrównać powierzchnię kremu. Brzeg tortu udekorować biszkoptami, delikatnie je dociskając. Masę dekoracyjną przełożyć do szprycy z końcówką typu gwiazdka. Przyłożyć prostopadle do tortu i wyciskać krem zataczając małe kółko, tak aby uformować różę. Powtórzyć formując kolejne róże, do czasu, aż cały wierzch tortu będzie nimi pokryty. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Bosko wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Najlepszego dla wszystkich Babć 😀
Autor
🙂
PS z takim tortem to każda by się cieszyła … good job!
To samo pomyślałam dobrze, że nie bezglutenowy…wiem, że teraz taka moda, ale dla Babci musi być klasyk!!!!
Autor
Tak, u naszych Babć zdecydowanie moda na dania bezglutenowe jeszcze nie zapanowała 😉
Autor
Bardzo dziękuję :):)
Sama też takie torty najbardziej lubię 🙂
Autor
W prostocie siła 🙂
Martaaa, jak Ty to robisz, że pieczesz takie ciasta, chleby, a tak świetnie wyglądasz?;D
Zazdroszczę!
Autor
Ojj niestety z czasem co raz więcej odkłada mi się tu i tam, ale co poradzę, że tak kocham jeść 😀 😀 muszę to dobrze maskować odzieżą 😉
Śliczny i zapewne pyszny tort 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Zrobiłam ostatnio na weekend i muszę przyznać że jest niesamowite, dobrze że nie upiekłam go dzień wcześniej bo na niedziele nic by nie zostało:) Polecam gorąco ze śmietanką wypasioną mlekovity.
Autor
Bardzo mi miło, że smakował 🙂
moje smaki 🙂 muszę go zrobić przy jakiejś najbliższej okazji 🙂
Autor
Koniecznie, jest pyszny i mało wymagający 🙂
Bardzo fajny przepis, nie jest skomplikowany a efekt piękny i pyszny, pozdrawiam
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂
Wygląda tak skomplikowanie………
zapraszam na mój blog -http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
Autor
Na szczęście to tylko pozory:) Tort jest bardzo prosty i szybki do przygotowania 🙂
Pyszny torcik i szybko się robi, solenizantka bardzo zadowolona 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Prosty i pyszny 🙂
Autor
Oj tak, miło mi, że posmakował 🙂
Super tort polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Pyszny a sam biszkopt to mistrzostwo świata polecam 🙂 taki równy i wilgotny mi nigdy nie wyszedł 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂
Przepis jest super tort wyszedł bardzo smaczny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Czy do kremu dodaje się stężałą już galaretkę pokrojoną w kostkę czy jeszcze płynną?
Autor
Jeszcze płynną 🙂
Bardzo polecam ten tort. Mało pracy przy nim i naprawdę każdy sobie poradzi. Nie za słodki, wilgotny w sam raz. Dla mnie idealny na jesienno zimową porę, gdy jest mały wybór świeżych owoców.
Autor
Bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂