Tort brzoskwiniowy

Ze względu na dzisiejsze Święto nie może u nas zabraknąć tortu : ) Wśród moich najbliższych bardzo cenione są proste, lekkie torty przekładane masą śmietankową, tym razem z brzoskwiniowym akcentem. Polecam i składam najlepsze życzenia wszystkich Babciom, które zawsze przyrządzają najlepsze smakołyki na świecie! ; )


Tort z brzoskwiniami1

Składniki na biszkopt (średnica 25 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać małymi partiami cukier. Żółtka szybko wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić oraz zrobić jaśniejsza. Tak przygotowane żółtka dodać do ubitych białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przelać do tortownicy (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, odczekać chwilę, a następnie biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zdjąć papier do pieczenia, studzić na kratce. Ostudzony biszkopt (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.

Pomysł na krem – książka „Mała Wielka Uczta” z moimi zmianami ; )

Składniki na krem:

  • 400 g brzoskwiń z puszki
  • 400 g śmietanki kremówki 36% (lub 30%)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 65 ml wrzątku

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać zimną galaretkę i pokrojone na mniejsze kawałki, dobrze odsączone brzoskwinie. Wymieszać.

Składniki na dekoracje tortu:

  • 200 g śmietanki kremówki
  • 45 ml wrzątku
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego
  • podłużne biszkopty (ok. 150g)

Śmietankę ubić na sztywną masę. Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Stygnącą dodać do śmietany.

Na paterze ułożyć pierwszy biszkoptowy krążek. Posmarować do dżemem brzoskwiniowym i nałożyć część kremu. Przykryć drugim plackiem, ponownie posmarować dżemem i kremem. Na wierzchu umieścić ostatni biszkoptowy krążek i przykryć kremem tak, aby zasłonił górę i boki tortu. Wyrównać powierzchnię kremu. Brzeg tortu udekorować biszkoptami, delikatnie je dociskając. Masę dekoracyjną przełożyć do szprycy z końcówką typu gwiazdka. Przyłożyć prostopadle do tortu i wyciskać krem zataczając małe kółko, tak aby uformować różę. Powtórzyć formując kolejne róże, do czasu, aż cały wierzch tortu będzie nimi pokryty. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Komentarzy: 36

  1. Mini
    21 stycznia 2016 / 10:07

    Bosko wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:06

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Kacha
    21 stycznia 2016 / 10:08

    Najlepszego dla wszystkich Babć 😀

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:06

      🙂

  3. Kacha
    21 stycznia 2016 / 10:09

    PS z takim tortem to każda by się cieszyła … good job!

    • Asia
      22 stycznia 2016 / 19:39

      To samo pomyślałam dobrze, że nie bezglutenowy…wiem, że teraz taka moda, ale dla Babci musi być klasyk!!!!

      • Marta
        Autor
        22 stycznia 2016 / 20:18

        Tak, u naszych Babć zdecydowanie moda na dania bezglutenowe jeszcze nie zapanowała 😉

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:07

      Bardzo dziękuję :):)

  4. katy
    21 stycznia 2016 / 19:38

    Sama też takie torty najbardziej lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:07

      W prostocie siła 🙂

  5. 21 stycznia 2016 / 22:48

    Martaaa, jak Ty to robisz, że pieczesz takie ciasta, chleby, a tak świetnie wyglądasz?;D
    Zazdroszczę!

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:10

      Ojj niestety z czasem co raz więcej odkłada mi się tu i tam, ale co poradzę, że tak kocham jeść 😀 😀 muszę to dobrze maskować odzieżą 😉

  6. Majka
    22 stycznia 2016 / 0:11

    Śliczny i zapewne pyszny tort 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Crupa
    22 stycznia 2016 / 8:36

    Zrobiłam ostatnio na weekend i muszę przyznać że jest niesamowite, dobrze że nie upiekłam go dzień wcześniej bo na niedziele nic by nie zostało:) Polecam gorąco ze śmietanką wypasioną mlekovity.

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:14

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  8. 22 stycznia 2016 / 14:28

    moje smaki 🙂 muszę go zrobić przy jakiejś najbliższej okazji 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2016 / 20:15

      Koniecznie, jest pyszny i mało wymagający 🙂

  9. Basia
    23 stycznia 2016 / 14:23

    Bardzo fajny przepis, nie jest skomplikowany a efekt piękny i pyszny, pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2016 / 18:45

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  10. 27 lutego 2016 / 19:00

    Wygląda tak skomplikowanie………
    zapraszam na mój blog -http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2016 / 22:11

      Na szczęście to tylko pozory:) Tort jest bardzo prosty i szybki do przygotowania 🙂

  11. M.
    10 kwietnia 2016 / 23:54

    Pyszny torcik i szybko się robi, solenizantka bardzo zadowolona 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2016 / 23:45

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Mia
    5 sierpnia 2016 / 9:44

    Prosty i pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2016 / 0:45

      Oj tak, miło mi, że posmakował 🙂

  13. Kacha
    4 listopada 2016 / 20:58

    Super tort polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 listopada 2016 / 0:15

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  14. Ilona
    30 stycznia 2017 / 15:51

    Pyszny a sam biszkopt to mistrzostwo świata polecam 🙂 taki równy i wilgotny mi nigdy nie wyszedł 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:40

      Bardzo mi miło, dziękuję za komentarz 🙂

  15. Pola
    28 stycznia 2019 / 15:19

    Przepis jest super tort wyszedł bardzo smaczny 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2019 / 12:10

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  16. Annak
    22 grudnia 2021 / 13:40

    Czy do kremu dodaje się stężałą już galaretkę pokrojoną w kostkę czy jeszcze płynną?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 15:56

      Jeszcze płynną 🙂

  17. Iwona
    7 grudnia 2024 / 21:04

    Bardzo polecam ten tort. Mało pracy przy nim i naprawdę każdy sobie poradzi. Nie za słodki, wilgotny w sam raz. Dla mnie idealny na jesienno zimową porę, gdy jest mały wybór świeżych owoców.

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2024 / 0:44

      Bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 6 =