Tort Biedronka okazał się hitem na ostatnim urodzinowym spotkaniu, lekki, owocowy i do tego bardzo prosty do zrobienia, więc poradzi z nim sobie nawet osoba piekąca torty raz w roku ; ) Polecam!!!
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 130 g drobnego cukru
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Białka muszą być bardzo dobrze ubite, a cukier całkiem rozpuszczony (miksujemy ok. 10 minut). Po tym czasie dodać żółtka, zmiksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo (w kilku turach) przesiewać do masy jajecznej delikatnie mieszając silikonową łopatką. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa + 400 ml wrzątku
Galaretką rozpuścić we wrzątku. Tortownicę o średnicy 18 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą. Przelać ostudzona galaretkę i schłodzić w lodówce do czasu, aż stężeje (można przyspieszyć ten proces wkładając galaretkę do zamrażarki).
Składniki na krem truskawkowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 300 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać (można blenderem). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mascarpone. Dodać purre z truskawek i zmiksować do połączenia się składników. Kremówkę ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać do truskawkowej masy, delikatnie mieszając.
Jeden z biszkoptowych blatów przełożyć na dno tortownicy, wyłożyć połowę kremu, a następnie na środku ułożyć stężałą galaretkę. Przykryć drugą połową kremu i drugim biszkoptowym blatem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Krem do dekoracji:
- 3 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła
- czerwony barwnik*
Dodatkowo:
- 6 ciasteczek Oreo
- 50 g gorzkiej czekolady
*użyłam barwnika Wilton w żelu, ale do uzyskania intensywnego koloru potrzeba jego sporej ilości, więc lepiej wybrać bardziej skoncentrowany barwnik w formie pasty
Do metalowej miski (np. robota kuchennego) wlać białka, cukier i sól. Umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką do rozpuszczenia się cukru (rozcierając palcami, można sprawdzić, czy cukier nie jest wyczuwalny). Następnie masę ubić mikserem do uzyskania, sztywnej bezy. Zmienić końcówkę miksera z ubijającej na mieszającą (tzw. końcówka K) i mieszać na średnich obrotach, stopniowo dodawać miękkie masło i barwnik. Po pewnym czasie krem może wyglądać jakby się zawrzył, ale to normalny proces. Po kilku minutach krem będzie jednolity, gładki i zacznie “mlaskać” o ścianki metalowej miski –wtedy jest gotowy.
Schłodzony tort wyjąć z lodówki i obłożyć masą maślaną. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nanieść na tort, tworząc głowę biedronki i linię dzielącą biedronkę na pół. Oreo rozdzielić na pół i udekorować tort, tworząc kropki. Oczy biedronki zrobić z ciasteczek, tak aby biały krem był na wierzchu, źrenice zrobić z rozpuszczonej czekolady.
Smacznego!
Inspiracje: wygląd, krem do tynkowania, krem truskawkowy