Tort bezowy z owocami (Pavlova)

Lato obfituje u nas w wiele rodzinnych uroczystości, a w naszym ulubionym zestawie wakacyjnych tortów nie może zabraknąć tego bezowego : ) Pavlova z dodatkiem bitej śmietany i owoców nie potrzebuje chyba żadnych rekomendacji. Idealny letni deser : ) Polecam!


Tort bezowy z owocami przepis

Składniki (średnica 20cm):

  • 4 białka (z jajek wielkości L)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru najlepiej drobnego do wypieków
  • 250 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • świeże owoce np. maliny i jagody

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier małymi partiami, cały czas miksując. Otrzymana masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny podczas rozcierania palcami). Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Od dna tortownicy o średnicy 20 cm odrysować okrąg i przełożyć ubite białka z cukrem. Boki bezy podnieść szpatułką zagarniając części bezy od dołu ku górze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez ok. 3 godziny, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia w piekarniku.

Śmietankę ubić mikserem na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Przełożyć na przygotowaną bezę, udekorować owocami.

Smacznego!


Pavlova przepis


Pavlova z owocami przepis

Komentarzy: 24

  1. EdytaL.
    25 lipca 2018 / 11:09

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lipca 2018 / 0:13

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Aga
    25 lipca 2018 / 12:33

    Mniam jaka piękna moja beza zawsze bardziej brązowieje wiec na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lipca 2018 / 0:14

      U mnie również, bo zazwyczaj piekę krócej, ale w wyższej temperaturze 😉 Ale tym razem jubilatka zażyczyła sobie białą, więc niższa temperatura była konieczna 😉

  3. Majka
    25 lipca 2018 / 14:28

    Piękna ❤️ Chodzi za mną 😉 Po mrożonym tiramisu z bezami teraz kolej na tort Pavlova!

    • Marta
      Autor
      26 lipca 2018 / 0:16

      Ooo mrożone tiramisu z bezami, ale to dobrze brzmi ! 😀 a torcik też polecam 🙂

  4. Isia
    25 lipca 2018 / 21:58

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      26 lipca 2018 / 0:16

      Miło mi, że się podoba 🙂

  5. Meg
    27 lipca 2018 / 12:35

    Aaaa to moja pierwsza udana beza ❤️❤️❤️❤️ Dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lipca 2018 / 1:35

      O jak miło! cieszę się podwójnie 🙂

  6. Jaga
    29 lipca 2018 / 11:46

    Pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2018 / 13:16

      Super, że posmakowała 🙂

  7. Jaga
    8 sierpnia 2018 / 0:49

    Operacja zakonczona sukcesem goscie i obdarowany zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2018 / 12:50

      Super, bardzo mi miło 🙂

  8. Moniś
    15 czerwca 2019 / 14:16

    Pierwsza moja beza idealna!!!

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:39

      Ale super! pozdrawiam 🙂

  9. Monika
    17 czerwca 2019 / 0:10

    Wspaniała beza, moja nie tak urodziwa, bo nie umiałam tak wymodelować ale smakuje rewelacyjnie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 czerwca 2019 / 11:39

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  10. Milena
    26 czerwca 2020 / 18:38

    Przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2020 / 11:54

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  11. asia
    12 maja 2021 / 9:29

    wygląda super , właśnie mam upiec i się zastanawiam czy robić z przepisu bez czy z mascarpone …Próbowała Pani również w przepisie z mascarpone ? Jaka jest różnica ?

    • Marta
      Autor
      12 maja 2021 / 9:39

      Jak rozumiem chodzi o dodatek mascarpone do kremu? Sama ubita śmietanka jest lżejsza, krem bardziej zwarty 🙂 Obie wersje pyszne 🙂

      • asia
        12 maja 2021 / 16:04

        dziękuje za odp ! 🙂

        • Marta
          Autor
          12 maja 2021 / 22:49

          Bardzo proszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 1 =