Site icon marta-gotuje.pl

Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy przekładany pysznym kawowym kremem na śmietance. Na każdej rodzinnej imprezie, czy spotkaniu wzbudza spore zainteresowanie i każdemu smakuje. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Polecam!!!

Tort bezowy z kawowym kremem

Tort bezowym z kremem kawowym – film z przygotowania

Przepis na tort bezowy z kawowym kremem

Bezowe blaty (średnica 26 cm):

Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 26 cm. Papier wyłożyć na blachy z piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Jak zrobić krem kawowy?

Krem kawowy:

Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem, mieloną i rozpuszczalną kawą do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Krem przełożyć równomiernie na blat bezowy, przykryć drugim blatem. Udekorować kawą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tort bezowy z kawą

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na torty .

Exit mobile version