Tort bezowy przekładany pysznym kawowym kremem na śmietance. Na każdej rodzinnej imprezie, czy spotkaniu wzbudza spore zainteresowanie i każdemu smakuje. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Polecam!!!
Tort bezowym z kremem kawowym – film z przygotowania
Przepis na tort bezowy z kawowym kremem
Bezowe blaty (średnica 26 cm):
- 6 białek (z jajek wielkości L)
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 26 cm. Papier wyłożyć na blachy z piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Jak zrobić krem kawowy?
Krem kawowy:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 g cukru pudru
- 5 g mielonej kawy
- 5 g kawy rozpuszczalnej
Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem, mieloną i rozpuszczalną kawą do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Krem przełożyć równomiernie na blat bezowy, przykryć drugim blatem. Udekorować kawą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na torty .
Cos dla mnie 👌🏻
Autor
Polecam 🙂
Pyszny torcik 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Nie jest fanką samej bezy, ale w połączeniu z kawą jak najbardziej 🙂 Idealnie równoważy jej słodycz, na pewno powtórzę 🙂
Moja rada nie kroić od razu po przygotowaniu, lepiej schować do lodówki na jakiś czas i wtedy pięknie beza pracuje 🙂
Autor
Super, że torcik smakował 🙂
Palce lizać, moim królem był dakłas, ale teraz sama nie wiem który lepszy 🙂
Autor
Super, cieszę się, że smakuje 🙂 U mnie podobne dylematy 😀
R-E-W-E-L-A-C-J-A 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂