Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy przekładany pysznym kawowym kremem na śmietance. Na każdej rodzinnej imprezie, czy spotkaniu wzbudza spore zainteresowanie i każdemu smakuje. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Polecam!!!

Tort bezowy z kawowym kremem

Tort bezowym z kremem kawowym – film z przygotowania

Przepis na tort bezowy z kawowym kremem

Bezowe blaty (średnica 26 cm):

  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 26 cm. Papier wyłożyć na blachy z piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Jak zrobić krem kawowy?

Krem kawowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 20 g cukru pudru
  • 5 g mielonej kawy
  • 5 g kawy rozpuszczalnej

Kremówka i mascarpone powinny być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem, mieloną i rozpuszczalną kawą do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Krem przełożyć równomiernie na blat bezowy, przykryć drugim blatem. Udekorować kawą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tort bezowy z kawą

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na torty .

Komentarzy: 10

  1. Aga
    4 października 2024 / 23:51

    Cos dla mnie 👌🏻

    • Marta
      Autor
      6 października 2024 / 17:59

      Polecam 🙂

  2. Natalia
    5 października 2024 / 14:10

    Pyszny torcik 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2024 / 17:59

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  3. Jola P.
    5 października 2024 / 16:52

    Nie jest fanką samej bezy, ale w połączeniu z kawą jak najbardziej 🙂 Idealnie równoważy jej słodycz, na pewno powtórzę 🙂
    Moja rada nie kroić od razu po przygotowaniu, lepiej schować do lodówki na jakiś czas i wtedy pięknie beza pracuje 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2024 / 18:00

      Super, że torcik smakował 🙂

  4. Iwona77
    7 października 2024 / 19:50

    Palce lizać, moim królem był dakłas, ale teraz sama nie wiem który lepszy 🙂

    • Marta
      Autor
      8 października 2024 / 11:17

      Super, cieszę się, że smakuje 🙂 U mnie podobne dylematy 😀

  5. Niki
    10 października 2024 / 23:47

    R-E-W-E-L-A-C-J-A 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2024 / 20:00

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 5 =