Site icon marta-gotuje.pl

Tort bezowo-lodowy z malinami

Początki września zawsze są trudne, bo w powietrzu pachnie już jesienią… Wrzesień kojarzy mi się  z jabłkami, szarlotkami, cynamonem i dużą ilością herbaty, ale u nas za oknem pogoda jeszcze całkiem pozytywna! W związku z tym chętnie przedłużę wakacyjny klimat za sprawą tortu bezowo-lodowego, na który przepis podejrzałam na brulionie. Jako dodatku użyłam świeżych malin, ale jeśli nie zamierzacie zjeść torciku od razu, lepiej zostawić wersję z samymi lodami ; ) 


Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 750 ml lodów waniliowych
  • opcjonalnie 250 g malin

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z dodatkiem soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier (po 1 łyżeczce) cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm (w tym celu można wykorzystać dno tortownicy). Przekładamy na nie bezową masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 C. Pieczemy przez 2 godziny, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez całą noc.

Ok. 15 min przed przełożeniem tortu wyjmujemy lody z zamrażarki. Po tym czasie rozsmarowujemy lody (możemy dodać maliny) na jednym z bezowych blatów, a następnie przykrywamy kolejnym. Przekładamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę.

Smacznego : )



Exit mobile version