Początki września zawsze są trudne, bo w powietrzu pachnie już jesienią… Wrzesień kojarzy mi się z jabłkami, szarlotkami, cynamonem i dużą ilością herbaty, ale u nas za oknem pogoda jeszcze całkiem pozytywna! W związku z tym chętnie przedłużę wakacyjny klimat za sprawą tortu bezowo-lodowego, na który przepis podejrzałam na brulionie. Jako dodatku użyłam świeżych malin, ale jeśli nie zamierzacie zjeść torciku od razu, lepiej zostawić wersję z samymi lodami ; )
Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
- 3 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 750 ml lodów waniliowych
- opcjonalnie 250 g malin
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z dodatkiem soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier (po 1 łyżeczce) cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa okręgi o średnicy 20 cm (w tym celu można wykorzystać dno tortownicy). Przekładamy na nie bezową masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, po czym zmniejszamy temperaturę do 110 C. Pieczemy przez 2 godziny, a następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez całą noc.
Ok. 15 min przed przełożeniem tortu wyjmujemy lody z zamrażarki. Po tym czasie rozsmarowujemy lody (możemy dodać maliny) na jednym z bezowych blatów, a następnie przykrywamy kolejnym. Przekładamy do zamrażarki na minimum 1 godzinę.
Smacznego : )
wygląda apetycznie, może nawet bym się przekonała do bezy?:)
Autor
Aniu mam nadzieję, ze tak!;)
Kurdee, paCZę, a przepis łatwy…se zrobię, a co ;D
p.s. pizza, tzn ciasto rewelka!!!
Autor
Łatwy, łatwy, a beza jakby nie było oswojona dzięki Tobie:) super, ze ciasto na pizzę Ci smakowalo!:)
Uwielbiam beze! do tego lody i maliny, mniam!
Autor
W takim razie to torcik dla Ciebie:)
Jeszcze bezy się boję 🙂 Myślę, że dzięki Twoim przepisom w końcu się odważę!
Autor
Też się wzbraniałam, ale warto! 🙂
A na ile osob to starcza? Bo boje sie ze dla 13 nie starczy
Autor
Tort ma średnicę 20 cm, wszystko zależy od wielkości kawałków 😉 Można pokroić nawet na 16 tylko będą one węższe niż kawałek ze zdjęcia 😉
Wspaniały 🙂
Autor
Dziękuję i pozdrawiam 🙂