Ozdabianie tortów zawsze jest dla mnie sporym wyzwaniem zwłaszcza, jeśli muszę współpracować z masą cukrową : ) Na szczęście moje dzieci są jeszcze na tyle małe, że nie zważają na małe niedoskonałości i ich zadowolenie motywuje mnie do dalszych prób ; ) Do przygotowania trójwymiarowych baletek użyłam szablonów niezastąpionej Verusca Walker, która tworzy prawdziwe arcydzieła! : ) Bardzo lubimy lekkie torty z bitą śmietaną, tym razem urozmaiciłam go truskawkowym musem. Polecam!!
- 6 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce wsypać cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić i zrobić jaśniejsza. Przełożyć do piany z białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać bez użycia miksera. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) do suchego patyczka, przez ok. 40 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, a następnie biszkopt wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zdjąć papier do pieczenia. Studzić na kratce i przekroić na 3 krążki. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
Dodatkowo:
- sok wyciśnięty z połowy limonki do nasączenia blatów
Składniki na truskawkowy mus:
- 300 g truskawek
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
- 4 g żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody – do jej przykrycia. Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny podgrzać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać i zagotować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze, przelać do truskawkowej masy, wymieszać. Przestudzić i schłodzić w lodówce.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Krem maślany:
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 1 szklanka cukru pudru
Masło utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Krem powinien być gładki. Jeśli jest zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę mleka, a gdy jest zbyt rzadki należy dodać cukru pudru.
Masa cukrowa:
- ok. 500 g białej masy cukrowej
- ok. 250 g jasnoróżowej masy cukrowej
Przełożenie tortu
Pierwszy blat wysmarować połową musu i śmietanki. Skroić sokiem z limonki. Przykryć drugim blatem i powtórzyć. Boki i wierzch tortu wysmarować maślanym kremem, obłożyć białą masą cukrową. Baletki i literki przykleić przy użyciu jadalnego kleju, masy maślanej lub lukru. Dół tortu przewiązać białą satynową tasiemką.
Smacznego!