Klasyczny przepis na włoskie tiramisu, czyli pyszny deser z podłużnych biszkoptów, kawy i mascarpone. Bardzo prosty do zrobienia, rozpływający się w ustach, idealny na specjalne okazje. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, obficie posypany kakao. Polecam!!!
Składniki (naczynie ok. 20x22cm):
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 200 ml zaparzonej kawy espresso
- 50 ml likieru Amaretto
- 2 jajka (wielkość L) + 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- gorzkie kakao do oprószenia
Zaparzoną kawę przestudzić, dodać likier. Jajka przelać gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka (4 szt.) utrzeć z cukrem pudrem miksując na najwyższych obrotach przez około 7-10 minut do uzyskania jasnej, kremowej masy. Stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać szpatułką do masy z mascarpone. Połowę biszkoptów na krótko zanurzać w kawie z likierem i układać w prostokątnym naczyniu. Wyłożyć połowę masy, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, wyłożyć resztę kremu. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!
Więcej inspiracji na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie