Tartaletki z kremem czekoladowym i owocami to świetna przekąska na przyjęcie lub po prostu pyszny deser. Moja córka przygotowała je z okazji swoich urodzin i z radością obserwowała jak szybko znikają ze stołu : ) Krem na bazie mascarpone i gorzkiej jest intensywnie czekoladowy, z powodzeniem możecie wykorzystać również czekoladę mleczną i białą lub ich miks : ) Polecam!!!
Składniki (ok 14 tartaletek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli morskiej
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki zimnej wody (można schłodzić w lodówce)
- 200 g mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- ulubione owoce
Mąkę z solą wymieszać, dodać posiekane masło i stopniowo wlewać zimną wodę. Szybko wyrobić ciasto (użyłam robota kuchennego). Przełożyć do lodówki na co najmniej godzinę (ew. na 20 minut do zamrażarki). Po tym czasie rozwałkować na cienki placek i szklanką wycinać kółka (trochę większe niż foremki). Foremki wysmarować masłem, przełożyć przygotowane ciasto, docisnąć brzegi, dno ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą wodą ustawić sitko a w nim miseczkę z czekoladą). Przestudzić. Mascarpone zmiksować, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę. Miksować do połączenia się składników. Krem przełożyć na upieczone babeczki, udekorować owocami.
Smacznego!
Inspiracja na kruche ciasto „Wysmakowane”