Tartaletki z kremem czekoladowym i owocami to świetna przekąska na przyjęcie lub po prostu pyszny deser. Moja córka przygotowała je z okazji swoich urodzin i z radością obserwowała jak szybko znikają ze stołu : ) Krem na bazie mascarpone i gorzkiej jest intensywnie czekoladowy, z powodzeniem możecie wykorzystać również czekoladę mleczną i białą lub ich miks : ) Polecam!!!
Składniki (ok 14 tartaletek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli morskiej
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki zimnej wody (można schłodzić w lodówce)
- 200 g mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- ulubione owoce
Mąkę z solą wymieszać, dodać posiekane masło i stopniowo wlewać zimną wodę. Szybko wyrobić ciasto (użyłam robota kuchennego). Przełożyć do lodówki na co najmniej godzinę (ew. na 20 minut do zamrażarki). Po tym czasie rozwałkować na cienki placek i szklanką wycinać kółka (trochę większe niż foremki). Foremki wysmarować masłem, przełożyć przygotowane ciasto, docisnąć brzegi, dno ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą wodą ustawić sitko a w nim miseczkę z czekoladą). Przestudzić. Mascarpone zmiksować, zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę. Miksować do połączenia się składników. Krem przełożyć na upieczone babeczki, udekorować owocami.
Smacznego!
Inspiracja na kruche ciasto „Wysmakowane”
Cudeńka!!!
Autor
Dziękuję 🙂
Pięknie wyglądają 🙂
Autor
Dziękuję i polecam, bo są nie tylko piękne ale i smaczne 😉
Uwielbiam wszystkie tarty! takich mini nie robię… z lenistwa… ale przerobię to na jedną dużą 😉
Autor
Pewnie, forma nie ma znaczenia 🙂 ważne, że będzie smakować równie pysznie 🙂
Piękne 😍 Brawo dla córki 👏 Poza tym wpis po demnie 😆
Autor
Bardzo dziękuje w jej imieniu 🙂
Wyglądają pysznie ale zorientowałam się że mam trochę mniej mascarpone czy lepiej zmniejszyć też ilość czekolady czy można zostawić?
Autor
Dwie opcje będą ok 🙂 Robiłam również z mniejszą ilością mascarpone ok 170g i ilość czekolady zostawiłam bez zmian, wtedy krem był bardziej czekoladowy i zwarty. Jeśli pomniejszysz ilości proporcjonalnie smak będzie bez zmian uzyskasz jedynie mniej pysznego kremu 😉
Wyszły przepyszne 🙂 zrobiłam pół na pół mleczna z gorzką i podałam z malinkami niebo w gębie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały <3
Genialne babeczki a ten krem CUDO! będę wykorzystywać też do tortów 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Mniami super przepis dzieciaki zachwycone i my też 🙂
Autor
Super <3
Przepyszne. Zrobiłam jedne z porzeczkami a drugie z malinami.
Autor
Super, że posmakowały <3
Pychotka 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Do jakiej foremki to ulozyc? Po mufinkach ? Czy sa jakies specjalne
Autor
Foremki do babeczek – małych tartaletek, ale forma na muffiny też będzie ok 🙂