Przepyszna tarta z serem i malinami na cieście francuskim na pewno podbije Wasze serca. Inspiracją była dla mnie Dorotuś. Tarta jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Polecam!
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego ok. 275- 375 g
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko + łyżka mleka
- 2 garście malin (mogą być mrożone)
- 2 garście migdałów
- 5 łyżek cukru pudru
- cukier puder do posypania
Brzegi ciasta francuskiego (które powinno być najlepiej w temp. pokojowej, aby nie kurczyło się podczas pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka . Następnie założyć tak, aby powstała wyższa krawędź wokół ciasta. Tak powstały wyższy brzeg, ponownie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć np. formą do pieczenia muffinek. Ciasto podpiec w temp. 200 C przez ok. 20 min, następnie wyjąć z piekarnika i usunąć foremkę. (Dzięki podpieczeniu ciasta unikniemy namoknięciu jego spodu od twarogu.)
W czasie, gdy ciasto się podpieka przygotowujemy nadzienie. Twaróg, pozostała część jajka od smarowania brzegów oraz cukier puder mieszamy widelcem. Wykładamy na podpieczone francuskie ciasto, posypujemy malinami i migdałami.
Pieczemy kolejne 20-25 min. w temp. 200 C do mocno złotego koloru krawędzi.
Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !