Uwielbiam wszystkie ciasta z rabarbarem : ) Dodatkowo nie ma nic lepszego niż połączenie jego kwaskowatego, orzeźwiającego smaku z pysznym kruchym ciastem. Właśnie dlatego z myślą o „Światowym Dniu Pieczenia z Kasią” oraz moim Mężu, który zawsze ubolewa nad tym, że sezon na rabarbar za szybko się kończy, przygotowałam tartę, której naprawdę trudno się oprzeć! To ogromne szczęście móc w tak prosty sposób sprawiać na co dzień radość moim domownikom – wystarczy dobre ciasto i uśmiech zawsze pojawia się na twarzy : ) Dzięki swojej prostocie tarta ujęła również najmłodszą część rodziny i dokładkom nie było końca, więc szybka powtórka jest bardzo wskazana … : ) Tarta na pewno zdobędzie również Wasze serca, zwłaszcza jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami. Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 230 g kostki do pieczenia Kasia
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli morskiej
- 60 ml lodowatej wody
Kostkę do pieczenia Kasia pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką, dodać cukier trzcinowy, szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego, aby ciasto nie przejęło ciepła z naszych rąk). Podzielić na dwie części (w proporcji 2:1). Większą z nich rozwałkować i przełożyć do formy na tartę wysmarowanej kostką do pieczenia i wysypanej bułką tartą. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut, po tym czasie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (termoobieg) i piec przez ok. 15 minut do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej, jeśli nadzienie ma być słodkie)
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier i prażyć na małym ogniu do czasu aż zmięknie i puści sok (ok. 5 minut). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą dodać do rabarbaru i wymieszać, aż zgęstnieje. Przestudzić. Wyłożyć na schłodzony spód tarty, pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na wierzchu kratkę. Ponownie przełożyć do rozgrzanego do 170 C (termoobieg) piekarnika i piec ok. 20 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Kasia