Tarta z mascarpone i borówkami to najlepsze ciasto na koniec lata, choć lekki krem na bazie kremówki i mascarpone świetnie smakuje również z innymi owocami, więc można się nią cieszyć w ciągu całego roku. Znika błyskawicznie : ) Polecam!!!
Składniki (forma na tartę o średnicy 24 cm):
- 125 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 30 g drobnego cukru
- 1 łyżka zimnej wody
- 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
- 125 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 1 łyżka cukru
- 250 g borówek
- 2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji
Zimne masło posiekać z mąką. Dodać cukier, łyżkę wody i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek (można delikatnie podsypać mąką) i przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta wystający ponad formę usunąć. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut do czasu aż ładnie się zarumieni. Wyjąć i przestudzić.
Kremówkę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Zmiksować na gęsty krem (nie miksować zbyt długo, aby masa się nie zwarzyła). Przełożyć na ostudzony spód, udekorować owocami i startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Kocham tarty prosto i pyszniutko 🙂
Autor
Dokładnie tak 🙂
Pycha <3
Autor
Dziękuję 🙂 🙂
Świetna propozycja 😍
Autor
Tarty uwielbiam, choć zauważyłam, że to samo myślę przy większości ciast :)))
Ha ha 😂
Piękna i na pewno pyszna 🙂
Autor
Potwierdzam 😉
Wyszła super raz dwa i gotowe 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować, smakuje tak samo 🙂
Bardzo smaczna wyszła 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Pychotka ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Proste a super smaczne dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂
Pyszna tarta 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Super przepis moja pierwsza tarta i wyszła pycha dzięki ❤️
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjna tarta dziekuje za przepis 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂