Site icon marta-gotuje.pl

Tarta z kajmakiem, orzechami i śmietankowym kremem z mascarpone

Po przygotowaniu jednego z Waszych blogowych ulubieńców – tortu dacquoise zostało mi trochę składników, które nie mogły się zmarnować : ) Tarta z kajmakiem i mascarpone to świetny sposób na ich wykorzystanie i kolejny przepis, który potwierdza, że także jesienne wypieki bez świeżych owoców mogą być pyszne : ) Słodycz kajmaku przełamałam orzechami, a puszysty krem z mascarpone i kremówki został pokryty polewą z wytrawnej gorzkiej czekolady. Całość komponuje się idealnie i gwarantuję, że trudno będzie poprzestać na jednym kawałku : ) Polecam !!!



Składniki na ciasto (forma do tarty o średnicy 26 cm):

Składniki na krem:

Składniki na polewę:

Dodatkowo:

Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem pudrem i kakao. Dodać jajko, mleko i zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, wyjąć z piekarnika.

Przestudzony spód tarty wysmarować masą kajmakową, a na nią wyłożyć posiekane (ale nie bardzo drobno) orzechy.

Serek mascarpone zmiksować z syropem klonowym. 250 g śmietanki ubić na sztywno. Dodawać po łyżce do serowej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Krem powinien być gładki i puszysty. Przełożyć go na orzechową warstwę, wyrównać.

Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Przelać ją na śmietanową warstwę. Całość schłodzić w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia, choć trudno się doczekać ; )

Smacznego!









Exit mobile version