Tarta z kajmakiem, orzechami i śmietankowym kremem z mascarpone

Po przygotowaniu jednego z Waszych blogowych ulubieńców – tortu dacquoise zostało mi trochę składników, które nie mogły się zmarnować : ) Tarta z kajmakiem i mascarpone to świetny sposób na ich wykorzystanie i kolejny przepis, który potwierdza, że także jesienne wypieki bez świeżych owoców mogą być pyszne : ) Słodycz kajmaku przełamałam orzechami, a puszysty krem z mascarpone i kremówki został pokryty polewą z wytrawnej gorzkiej czekolady. Całość komponuje się idealnie i gwarantuję, że trudno będzie poprzestać na jednym kawałku : ) Polecam !!!


Przepis na tartę z kajmakiem i mascarpone

Składniki na ciasto (forma do tarty o średnicy 26 cm):

  • 130 g zimnego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 1 jajko (wielkość L)

Składniki na krem:

  • 125 g schłodzonego serka mascarpone
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 250 g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%

Składniki na polewę:

  • 80 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 80 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • 150 g masy kajmakowej
  • 100 g orzechów włoskich

Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem pudrem i kakao. Dodać jajko, mleko i zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Przełożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, wyjąć z piekarnika.

Przestudzony spód tarty wysmarować masą kajmakową, a na nią wyłożyć posiekane (ale nie bardzo drobno) orzechy.

Serek mascarpone zmiksować z syropem klonowym. 250 g śmietanki ubić na sztywno. Dodawać po łyżce do serowej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Krem powinien być gładki i puszysty. Przełożyć go na orzechową warstwę, wyrównać.

Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, a następnie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Przelać ją na śmietanową warstwę. Całość schłodzić w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia, choć trudno się doczekać ; )

Smacznego!


Przepis na tartę z mascarpone i kajmakiem


Przepis na tartę z kajmakiem i orzechami


Przepis na tartę z mascarpone


Przepis na czekoladową tartę z mascarpone

Komentarzy: 34

  1. A.
    29 października 2016 / 11:02

    Pysznie wygląda 😍

    • Marta
      Autor
      30 października 2016 / 1:01

      Dziękuję, polecam wypróbować – pycha!!!

  2. Malwina
    29 października 2016 / 11:10

    Cudo moje ulubione smaki razem 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2016 / 1:01

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  3. Martyna
    29 października 2016 / 18:02

    Nie doczekała nocnego schłodzenia 😊 Zadziwiająco lekka myslalam ze bedzie mega mega słodka a tu duże zaskoczenie smaki super sie przenikają 😊

    • Marta
      Autor
      30 października 2016 / 1:02

      Haha widzę, że nie tylko ja mam problem z ciastami, które powinny leżakować w lodówce dla lepszego efektu 😀

  4. Ryba
    29 października 2016 / 18:12

    Nic bym nie zmieniła 🙂

    • Marta
      Autor
      30 października 2016 / 1:02

      🙂 🙂 🙂

  5. Karo
    29 października 2016 / 21:50

    Mniam <3

    • Marta
      Autor
      30 października 2016 / 1:02

      Dziękuję Karo 🙂

  6. Majka
    29 października 2016 / 22:56

    Musi być tak słodkie jak słodko wygląda 😄

    • Marta
      Autor
      30 października 2016 / 1:03

      Słodkie idealnie 😀

  7. Asia T.
    30 października 2016 / 12:41

    Tarta petarda ! super smakuje i łatwa do przygotowania a efekt wow 🙂 goście rozpływali się w zachwytach 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 1:05

      Super, bardzo mi miło, że została tak pozytywnie przyjęta 🙂

  8. Ilona
    30 października 2016 / 20:55

    Megaaa 🙂 uwielbiam takie przepisy szybko i na temat a efekt zamurowuje 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 1:07

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 1:07

      Bardzo dziękuję, super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. maggie
    31 października 2016 / 13:18

    przepyszna wyszla!

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:03

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  10. Ryba
    3 listopada 2016 / 17:11

    Zrobiłam pycha!

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:57

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  11. Magda
    2 stycznia 2017 / 0:47

    Wyszła pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2017 / 12:21

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  12. Ewka
    28 stycznia 2017 / 17:51

    Tarta jest świetna 🙂 i nawet nie za słodka czego się obawiałam 🙂 bardzo bardzo nam smakuje pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:32

      Super, że posmakowała 🙂

  13. Gosia
    7 maja 2017 / 18:53

    Przepyszna wyszła 🙂

    • Marta
      Autor
      8 maja 2017 / 0:10

      Bardzo mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 23:09

      Super, że posmakowała 🙂 🙂

  14. Estera
    31 października 2017 / 16:11

    Mniam jakie to dobre 🙂

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2017 / 19:28

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  15. ANGELIKA
    25 maja 2020 / 15:19

    Prze prze prze prze pyszna!! Niezbyt słodka.. Po prostu kosmos 🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2020 / 12:17

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 14 =