Jedna z moich ulubionych tart, bardzo prosta do przygotowania nadziana dużą ilością owoców, w sezonie jagodowym mogę jeść ją bez końca ; ) Polecam!!!
Składniki (4 małe tarty o średnicy 8 cm na dnie naczynia):
- 200 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnego mleka
- 400 g jagód
- 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Mąkę pszenną posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtko i zimne mleko, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim przygotowane naczynia do tart wysmarowane masłem i wysypane mąką. Schłodzić w lodówce, razem z pozostałą częścią ciasta owiniętą w folię spożywczą przez ok. 20 minut. Jagody umyć, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem trzcinowym. Przełożyć na schłodzone spody tarty. Pozostałą część ciasta rozwałkować, wyciąć paski, z których ułożyć kratkę na wierzchu każdej tarty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!