Jedna z moich ulubionych tart, bardzo prosta do przygotowania nadziana dużą ilością owoców, w sezonie jagodowym mogę jeść ją bez końca ; ) Polecam!!!
Składniki (4 małe tarty o średnicy 8 cm na dnie naczynia):
- 200 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnego mleka
- 400 g jagód
- 1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Mąkę pszenną posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać żółtko i zimne mleko, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je i wyłożyć nim przygotowane naczynia do tart wysmarowane masłem i wysypane mąką. Schłodzić w lodówce, razem z pozostałą częścią ciasta owiniętą w folię spożywczą przez ok. 20 minut. Jagody umyć, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem trzcinowym. Przełożyć na schłodzone spody tarty. Pozostałą część ciasta rozwałkować, wyciąć paski, z których ułożyć kratkę na wierzchu każdej tarty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Do zrobienia <3
Autor
Daj znać jak smakowała 🙂
Kocham tarty ta musi być pyszna 🙂
Autor
Oj tak, jagody idealnie współpracują 🙂
Piękna i pyszna w 100% 😁 Chęć spróbowania jest ogrooomna 😆
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz, pycha! 🙂
Pyyycha 😉
Autor
Cieszę się, że dołączyłaś do jej miłośników 🙂
Chetnie wyprobuje 🙂
Autor
Polecam 🙂
O matko i córko ale bym zjadła taką właśnie taką z dużąąąą ilością jagód 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Wow !!!!
Autor
Dzięki 🙂
Uwielbiam Twoje tarty więc na pewno zrobię w weekend 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam kalkulatorkuchenny.pl 🙂
Autor
🙂
Najlepsza tarta jaką jadłam! Zrobiłam na dużej formie i niestety nie starczyło ciasta, ale dorobiłam kolejne z połowy przepisu na kratkę u górze 😉 z nadzienia zrobił się przepyszny jagodowy dżemik i to kruche ciasto super! a nie byłam pewna czy się uda bez podpiekania a jednak się nie zawiodłam 🙂 DZIĘKUJĘ, dzięki Tobie odzyskałam wiarę, że nawet ja dam radę w kuchni 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, takie komentarze są niezwykle budujące! 🙂 super, że tarta tak posmakowała 🙂
boska tarta 🙂 uwielbiam sezon letni za te dary 🙂
Autor
Mam tak samo, szkoda, że lato jest takie krótkie 🙁
Idealne kruche ciasto!!! 🙂 nadzienie równie pyszne 🙂 wszystkie buźki w domu fioletowe i szczęśliwe 🙂
Autor
Dziękuję! 🙂 miło czytać, że tarty tak przypadły do gustu 🙂
Tarta jest pyszna polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Czy można użyć mrożonych jagód?
Autor
Tak 🙂