Kontynuując brzoskwiniowy tydzień zdecydowałam się na tartę z brzoskwiniami. Kruche ciasto w połączeniu z takim nadzieniem smakuje bardzo smacznie : ) Tym razem polecam poczekać, aż ostygnie, bo na ciepło traci część swojego uroku.
- 300 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 250 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawinięte w folie wkładamy do lodówki, najlepiej na minimum godzinę.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg brzoskwiń
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię lub do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier brązowy i waniliowy, sok z cytryny, dżem Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-45 min, od czasu do czasu mieszając.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta i przekładamy do (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy na tartę. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy wałeczki, potrzebne do ułożenia wzorku na górze ciasta. Nadzienie równomiernie rozprowadzamy do przygotowanej formy z ciastem. Na wierzch układamy paski ciasta.
Piec ok. 60 minut, w temp.180 C.
Smacznego : )
A a
A czy mozna w ten sam sposob zrobic nadzienie z malin?
Autor
Pewnie! wtedy dżem truskawkowy proponuję zamienić np. na malinowy 🙂
Aż ślinka mi cieknie! 😉 Pyszności!
Zapraszam do mnie po wyróżnienie 🙂
Autor
Dziękuję !:) chciałam zostawić u Ciebie komentarz ale niestety nie załapałam się na żaden typ….
Wyróżniłam Cę na swoim blogu. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam:)
Bardzo ciekawe przepisy! Dodaję stronkę do ulubionych w przeglądarce 🙂 Zapraszam również do zapoznania się z moimi przepisami