Tarta z brzoskwiniami

Kontynuując brzoskwiniowy tydzień zdecydowałam się na tartę z brzoskwiniami. Kruche ciasto w połączeniu z takim nadzieniem smakuje bardzo smacznie : ) Tym razem polecam poczekać, aż ostygnie, bo na ciepło traci część swojego uroku.


tarta z brzoskwiniami
Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawinięte w folie wkładamy do lodówki, najlepiej na minimum godzinę.

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Brzoskwinie kroimy w kosteczkę  i przekładamy na patelnię lub do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier brązowy i waniliowy, sok z cytryny, dżem Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-45 min, od czasu do czasu mieszając.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta i przekładamy do (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy na tartę. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy wałeczki, potrzebne do ułożenia wzorku na górze ciasta. Nadzienie równomiernie rozprowadzamy do przygotowanej formy z ciastem. Na wierzch układamy paski ciasta.

Piec ok. 60 minut, w temp.180 C.

Smacznego : )

Komentarzy: 7

  1. ankaa@op.pl
    24 lipca 2011 / 20:04

    A a

  2. ankaa@op.pl
    24 lipca 2011 / 20:06

    A czy mozna w ten sam sposob zrobic nadzienie z malin?

    • Marta
      Autor
      24 lipca 2011 / 20:08

      Pewnie! wtedy dżem truskawkowy proponuję zamienić np. na malinowy 🙂

  3. 25 lipca 2011 / 16:01

    Aż ślinka mi cieknie! 😉 Pyszności!
    Zapraszam do mnie po wyróżnienie 🙂

  4. Marta
    Autor
    25 lipca 2011 / 18:44

    Dziękuję !:) chciałam zostawić u Ciebie komentarz ale niestety nie załapałam się na żaden typ….

  5. 28 lipca 2011 / 8:49

    Wyróżniłam Cę na swoim blogu. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam:)

  6. 9 sierpnia 2011 / 18:11

    Bardzo ciekawe przepisy! Dodaję stronkę do ulubionych w przeglądarce 🙂 Zapraszam również do zapoznania się z moimi przepisami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 5 =