Błyskawiczna w przygotowaniu, tarta z kremem na bazie serka mascarpone i białej czekolady – nie może się nie udać! ; ) Nie mogłam się zdecydować na jakie owoce mam większą ochotę, ale na szczęście połączenie malin i jagód zawsze jest udane. Ponieważ cała tarta pokryta jest owocami od razu miałam przyjemne wrażenie, że jem coś zdrowego, a dodatkowo na pewno znacie cudowne właściwości malin, które m.in. sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów ; ) Tarta jest równie smaczna w przypadku kakaowego spodu oraz kremu w wersji czekoladowej – z gorzką czekoladą i dodatkiem wiśni. Polecam!
- 300 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 250 g zimnego masła
Masło posiekać nożem na mniejsze kawałki, dodać mąkę i cukier i szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do formy i schłodzić w zamrażarce przez 30 minut. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut, do czasu, aż się ładnie zarumieni.
Składniki na nadzienie:
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jagód
- 150 g malin
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Stopniowo dodawać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po tym czasie przełożyć na upieczony wcześniej spód, wyrównać i udekorować owocami.
Smacznego!
* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw