Błyskawiczna tarta z białą czekoladą, migdałami i truskawkami to idealny letni wypiek. Pysznie smakuje, jest prosta do przygotowania, a truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Polecam!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka (wielkość L)
- 130 g białej czekolady
- 70 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- garść truskawek
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło oraz jedno jajko, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce na czas przygotowania nadzienia. Białą czekoladę roztopić na parze (miseczka z połamaną na kawałki czekoladą nie powinna dotykać powierzchni wody). Jajko zmiksować, dodać mąkę migdałową oraz płynną czekoladę, delikatnie wymieszać. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt przypominający koło. Na środku ułożyć nadzienie, zostawiając ok 2 cm wolnych brzegów, które należy zawinąć do środka. Wierzch ciasta udekorować truskawkami. Piec w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut.
Smacznego!