Błyskawiczna tarta z białą czekoladą, migdałami i truskawkami to idealny letni wypiek. Pysznie smakuje, jest prosta do przygotowania, a truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Polecam!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka (wielkość L)
- 130 g białej czekolady
- 70 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- garść truskawek
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać posiekane masło oraz jedno jajko, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce na czas przygotowania nadzienia. Białą czekoladę roztopić na parze (miseczka z połamaną na kawałki czekoladą nie powinna dotykać powierzchni wody). Jajko zmiksować, dodać mąkę migdałową oraz płynną czekoladę, delikatnie wymieszać. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt przypominający koło. Na środku ułożyć nadzienie, zostawiając ok 2 cm wolnych brzegów, które należy zawinąć do środka. Wierzch ciasta udekorować truskawkami. Piec w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut.
Smacznego!
Cudowna 😍 Koniecznie do przygotowania 👍
Autor
Dziękuję i daj znać jak posmakowało 🙂
Pycha 😍
Autor
Super, że posmakowała 😀
Piękna i na pewno pyszna 😍
Autor
🙂 🙂 🙂
Super skorzystam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
I jak tu diete trzymac jak na noc mi takie cuda wyskakuja w powiadomieniach ! chyba na cheat day sie skusze 🙂
Autor
Polecam 🙂
Tarta wyszła pysznie środek jakby makaroniki mi przypominał więc nie ma opcji żeby nie smakowało 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pani Marto jestem wierną fanką Pani tart i tak właśnie trafiłam na bloga dzięki jednej z nich 🙂 Tym razem kolejny sukces nawet wolę takie zawijane niż z foremki bo nie zawsze mam odpowiedni rozmiar 🙂 Bardzo smaczna ja robiłam z malinkami i na górę dałam dodatkowo polewę z białej czekolady 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Rewelacyjna musiałam troszkę dłużej trzymać w piecu bo nie chciała się zarumienić ale smak wart czekania 🙂
Autor
To najważniejsze 🙂
Mniam!!!
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂