Pomarańczowa tarta to ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale z powodzeniem możecie serwować je w ciągu całego roku : ) Idealna dla wielbicieli cytrusów : ) Polecam!
- 130 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnego mleka
- 1 jajko (wielkość L)
Mąkę, cukier puder i pokrojone w drobną kostkę masło zmiksować w blenderze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Dodać jajko, dwie łyżki zimnego mleka i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) i wyłożyć nim formę na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut.
Składniki na masę:
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- soku wyciśnięty z 2 pomarańczy (ok. 2/3 szklanki)
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Pomarańczową masę wylać na podpieczony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut. Przestudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.
Smacznego!