Site icon marta-gotuje.pl

Tarta pomarańczowa

Pomarańczowa tarta to ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale z powodzeniem możecie serwować je w ciągu całego roku : ) Idealna dla wielbicieli cytrusów : ) Polecam!


Składniki na ciasto (forma o średnicy 26 cm):

Mąkę, cukier puder i pokrojone w drobną kostkę masło zmiksować w blenderze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Dodać jajko, dwie łyżki zimnego mleka i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) i wyłożyć nim formę na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut.

Składniki na masę:

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Pomarańczową masę wylać na podpieczony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut. Przestudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.

Smacznego!



Exit mobile version