Pomarańczowa tarta to ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale z powodzeniem możecie serwować je w ciągu całego roku : ) Idealna dla wielbicieli cytrusów : ) Polecam!
- 130 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnego mleka
- 1 jajko (wielkość L)
Mąkę, cukier puder i pokrojone w drobną kostkę masło zmiksować w blenderze do czasu utworzenia się drobnej kruszonki. Dodać jajko, dwie łyżki zimnego mleka i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) i wyłożyć nim formę na tartę, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Przełożyć do lodówki na co najmniej 60 minut, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut.
Składniki na masę:
- 100 g masła
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- soku wyciśnięty z 2 pomarańczy (ok. 2/3 szklanki)
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Pomarańczową masę wylać na podpieczony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut. Przestudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.
Smacznego!
Ostatnio robiłam z lemon curd, na tę na pewno znajdzie się jeszcze czas, w końcu zima dopiero się zaczyna 🙂 I tak zrobiłam już wyjątek i poszerzyłam menu świąteczne o Twój wspaniały orzechowiec 😋 Aż poproszono mnie o przepis, więc dałam namiary na Twojego bloga 🙂
A dziś pokusiłam się na galette z persymoną 😋
Autor
Ale super, przepis wyruszył w świat 🙂 Jak udała się galette z persymoną? jeszcze jej nie próbowałam w wersji pieczonej 🙂 osobiście wolałabym już po Świętach mieć zimę za sobą, ale będzie tarta na osłodę 🙂 Jeśli lubisz lemon curd to możesz tutaj też zrezygnować z zapiekania masy pomarańczowej i wyjdzie coś jak orange curd 😉 Zapieczona jest bardziej zbita 🙂
Autor
Tylko oczywiście wcześniej trzeba ją podgotować 🙂 Masło rozpuścić z kremówką. Jajka, żółtko cukier zmiksować, dodać sok z pomarańczy, gotować ok. 3 minut stale mieszając, dodać skórkę otartą z pomarańczy, masło ze śmietaną i gotować kolejne 3 minuty. Przestudzić i schłodzić w lodówce 🙂
Dziękuję za dokładny opis 😙 Życzę już teraz wspaniałych, rodzinnych i oczywiście pysznych świąt ☺
Autor
Bardzo dziękuję i wzajemnie! Samych udanych wypieków i wigilijnych potraw, ale co ważniejsze prawdziwej, ciepłej atmosfery w rodzinnym gronie, gdzie zawsze jest czas dla najbliższych i odpoczynku od codziennego zabiegania 🙂
Wygląda bosko! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam Twoje tarty ❤️ Na pewno zrobię ale menu świąteczne goni 😊
Autor
To bardzo miłe 🙂 u nas już też świąteczna gorączka i kolejne przysmaki w przygotowaniu 🙂
Przepiękny klimat, pyszne ciasto i kawka nic dodać nic ująć 🙂 Wesołych Świąt Marto 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i również życzę Wesołych Świąt :*
Uwielbiam taką tartę 🙂 tylko dodaję więcej cukru a mniej jajek i jeszcze zagęszczam mąką ziemniaczaną bo myślałam że mi się nie zetnie a tu proszę niespodzianka wypróbuję 🙂
Autor
Proszę wypróbować ona bardzo ładnie się ścina nawet bez dodatku mąki 🙂 dla nas jest już mocno słodka, ale to ilość cukru można dopasować pod własne preferencje 🙂
Mniam mniam 😊
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Pyszna i taka prosta 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Wesołych Świąt!
Tarta wyszła przepyszna 🙂 piękne prezentuje sie na naszym świątecznym stole 🙂 wesołych i spokojnych świat życzę 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Wesołych Świąt!
bardzo mi się podoba ta tarta <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super smak słodziutka smakuje cukierkowo 🙂
Autor
O tak, cukierkowa to dobre określenie 🙂
Tarta smakuje super 🙂 jest „sztywna” wiec super także na imprezę 🙂 nie został nawet kawałeczek 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂 pozdrawiam 🙂
Super smakuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂