Site icon marta-gotuje.pl

Tarta czekoladowa z malinami

Kolejna odsłona tarty tym razem kruche ciasto w połączeniu z intensywnym czekoladowym nadzieniem i malinami. Jak dla mnie wymarzone zestawienie ; ) Zniknęła błyskawicznie, polecam!


Składniki (forma na tartę o średnicy 26 cm):

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać masło, posiekać. Dodać jajko i zimne mleko, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, ostudzić.

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Śmietankę mocno podgrzać (pilnować żeby się nie zagotowała). Gorącą śmietanką zalać kawałki czekolady, wymieszać na gładką masę. Schłodzić w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie zmiksować na puszysty krem i wyłożyć go na upieczonym spodzie. Udekorować malinami.

Smacznego!



Exit mobile version