Od dawna miałam ochotę przyrządzić czekoladową tartę z kokosowym kremem, znalezioną u Anulli ; ) Być może podobnie jak ja macie swoje listy rzeczy „do zrobienia” (moja nie ma końca… ; ), ale ta tarta zdecydowanie musiała być przyrządzona bez kolejki ; ) Prosto i pysznie polecam : )
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- 125 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto. (Użyłam robota kuchennego). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć do formy na tartę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, nakłuć widelcem. Na cieście wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto grochem, fasolą, kaszą itp, tak aby nie wyrosło. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut. Ostudzić.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 200 g wiórków lub płatków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Kremówkę zagotować, dodać wiórki. Mieszać do czasu, aż wiórki wchłoną śmietanę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem i dodać do ostudzonej masy kokosowej. Wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód tarty. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżki dekorować schłodzoną tartę wg uznania.
Smacznego : )