Taratuszki – rosyjskie faworki na kefirze

Taratuszki, czyli pulchne, rosyjskie faworki na kefirze. Smakują zupełnie inaczej niż te tradycyjne i ich przygotowanie zajmuje mniej czasu, więc to świetna alternatywa. Super deser na karnawałowy podwieczorek : ) Polecam!!

Taratuszki - pulchne rosyjskie placuszki na kefirze

Składniki:

  • 400 g kefiru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki masła
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • olej do smażenia, cukier puder do dekoracji

*Uwaga! Z podanych składników wychodzi sporo faworków, które są bardzo syte, więc połowę ciasta wykorzystałam kolejnego dnia na placuszki, smażąc je już bez dodatku tłuszczu na mocno rozgrzanej teflonowej patelni.

Kefir wymieszać z jajkiem, cukrem, cukrem wanilinowym, solą i sodą oczyszczoną. Masło roztopić dodać do masy wraz z przesianą mąką. Zagnieść miękkie ciasto. Może lekko się kleić, dlatego najlepiej użyć robota kuchennego, lub cierpliwie mieszać ciasto drewnianą łyżką. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 20 min. Po tym czasie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, podsypując mąką tylko tyle ile to konieczne, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Pokroić na mniejsze prostokąty, każdy z nich naciąć delikatnie na środku i wywinąć jak faworki. Na patelni mocno rozgrzać olej (warstwa ok. 1 cm od dna) i na średnim ogniu smażyć taratuszki z obu stron na rumiany kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem i podawać.

Smacznego!

Puszyste faworki na kefirze
Rosyjskie placuszki na kefirze

Inspiracja

Komentarzy: 20

  1. Aga
    30 stycznia 2019 / 12:46

    Mniam muszą być pyszne!

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:54

      Potwierdzam 😉

  2. Malwina
    30 stycznia 2019 / 13:38

    Pycha !!!

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:54

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  3. Mania
    30 stycznia 2019 / 14:18

    Rewelacja 😋

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:54

      🙂 🙂 🙂

  4. Isia
    30 stycznia 2019 / 15:05

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:54

      Dziękuję i polecam 🙂

  5. Lena
    30 stycznia 2019 / 18:46

    Smakują super i to nie tylko na ciepło jak sądziłam, bardzo fajny przepis zapisałam do zeszytu 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:55

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  6. Iwona
    31 stycznia 2019 / 11:36

    Pychota u nas porcja nie była za dużo jeszcze dokładke chcieli…

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:55

      Super! 🙂

  7. KASIA
    1 marca 2019 / 12:13

    PYSZNE POLECAM 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:48

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Ala
    30 stycznia 2020 / 13:58

    Super są i łatwo się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2020 / 12:19

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  9. Sonia
    6 stycznia 2021 / 20:01

    Pyszne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2021 / 10:47

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  10. Ilona
    10 stycznia 2023 / 1:10

    Super są jak dla mnie lepsze niż zwykłe 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2023 / 19:10

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 22 =