W ramach wyzwania #SzynkowarChallenge przygotowałam dla Was prostą szynkę drobiową, która okazała się świetnym wyborem dla osoby początkującej w tym temacie : ) Przyrządzenie domowej szynki jest co prawda prostsze niż myślałam, a poza dobrym szynkowarem potrzebujemy jeszcze tylko odrobinę cierpliwości. Szynka drobiowa wyszła bardzo delikatna, soczysta, idealna dla dzieci, sprawdzi się również dla osób na diecie : ) Domowe wędliny są naprawdę nie do przecenienia, zwłaszcza w porównianiu ze sklepowymi, które jak wiemy w większości pozostawiają sporo do życzenia, jeśli chodzi o ich skład. Polecam!!!
- 1 kg filetów z kurczaka
- 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty majeranku
- 100 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, delikatnie rozbić. Dodać sól peklową i bardzo dokładnie wymieszać (około 5 minut). Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 24 godziny. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, majeranek i wodę wymieszaną z żelatyną i cukrem pudrem. Dokładnie wymieszać, do czasu aż mięso wchłonie cały płyn. Woreczek włożyć do szynkowara, wypełnić go ciasno mięsem, starając się, aby było jak najmniej powietrza. Woreczek skręcić, zamknąć szynkowar. Przełożyć do lodówki na kolejne 24 godziny. Po tym czasie wodę w dużym garnku nagrzać do 80-85 C – w wodzie będą już pęcherzyki, ale najlepiej stale kontrolować temperaturę termometrem, przełożyć do niego szynkowar (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa) i parzyć przez 2,5 godziny, cały czas pilnując temperatury. Po tym czasie przestudzić (można włożyć szynkowar do garnka z zimną wodą) i zimny szynkowar schłodzić w lodówce przez kolejne 12 godzin. Aby ułatwić sobie wyjęcie szynki, przed otwarciem można zanurzyć szynkowar na chwilę w ciepłej wodzie.
Smacznego!
„Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z szynką ?”
Nagrodą jest zestaw zestaw do przyrządzenia domowej szynki, tj.:
– szynkowar Biowin 1,5 kg
– termometr
– 20 szt. worków do szynkowara
– specjalne przyprawy do peklowania
Konkurs trwa do 24.12.16r., a wyniki zostaną ogłoszone już w Boże Narodzenie : ) Powodzenia!
Kochani, serdecznie dziękuję Wam za liczny udział w konkursie. Wasze odpowiedzi utwierdzają mnie w przekonaniu, że dobra szynka potrafi odmienić oblicze każdego dania : ) Wybór jednej osoby pośród tylu wspaniałych propozycji był bardzo trudny, ale pozostając w świątecznym klimacie nagroda przyznana została Grażynie – za niezwykle oryginalną propozycję, która stanowi również błyskawiczną przekąskę.
Gratulujemy! : )
Fundatorem nagrody jest http://www.sklepogrodniczy.pl/, gdzie można również zakupić zestaw, z którego skorzystałam.