Przygotowywanie dań w parowarze kojarzy mi się głównie z początkami macierzyństwa, kiedy jako „karmiącą mama” starałam się czerpać jak najwięcej witamin z przyrządzanych potraw. Parowar zdecydowanie mi w tym pomagał, a teraz kiedy nasza córka jada już z nami wspólne posiłki, szybkie i zdrowe dania są równie wskazane… ; ) Dzięki współpracy ze sklepem redcoon.pl miałam również okazję wymienić mój spracowany sprzęt na nowy parowar Morphy Richards 48775. Urzekła mnie zwłaszcza jego automatyczna funkcja „Keep Warm”, która utrzymuje właściwą temperaturę dania do momentu, w którym będzie można je podać. Dzięki temu możemy zawczasu przygotować obiad bez konieczności późniejszego podgrzewania potraw, co jest ważne w przypadku, gdy mała istota ma swoje potrzeby w dogodnym dla niej czasie… ; ) Danie, które należy do jednych z ulubionych mojej córki, to ryba z dodatkiem wielokolorowej papryki. Przygotowanie jest błyskawiczne, lista potrzebnych składników ograniczona do minimum, a obiad naprawdę pyszny. Polecam!
Składniki :
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 filety z dorsza (u mnie FRoSTA)
- sól, pieprz, bazylia, tymianek
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do jednego z pojemników (w zależności od modelu parowaru), doprawić małą ilością soli, pieprzem, oraz bazylią i tymiankiem. Do kolejnego pojemnika przełożyć rybne filety, doprawione do smaku. Wybrać odpowiedni program. (Model Morphy Richards 48775 jest wyposażony w inteligenty czasomierz cyfrowy, ale jeśli posiadacie inne modele proponuję nastawić czas na przygotowanie warzyw ok. 30 min, ryby 10 min.)
Podobny obiad można również przygotować przy użyciu piekarnika. Pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć kilka minut na teflonowej patelni (bez użycia tłuszczu), doprawić podanymi przyprawami do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, odrobinę podlać wodą i piec piekarniku przez ok. 30 min w temp. 180 C (termoobieg). Filety doprawić do smaku, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec (pod przykryciem) w piekarniku rozgrzanym do 230 C (termoobieg) przez około 20-25 minut.
Smacznego : )