Przepyszne lekkie, ucierane ciasto z owocami i serową warstwą na pewno przypadnie Wam go gustu. Bardzo szybkie do przygotowania idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy : ) Borówki możecie zastąpić innymi owocami np. malinami lub jagodami. Polecam!!!
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 60 g masła
- nieciałe 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego (8g)
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
Masło dokładnie utrzeć mikserem wraz z cukrem trzcinowym i wanilinowym. Dodawać po jednym jajku dalej ucierając do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki – mąkę pszenną, migdałową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną na przemian z kwaśną śmietaną i delikatnie mieszać silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, przygotować serowe nadzienie.
Składniki na nadzienie:
- 200 g zmielonego twarogu półtłustego w temp. pokojowej
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 300 g borówek lub malin, jagód
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować poza owocami. Przełożyć delikatnie na przygotowaną masę, na wierzchu ułożyć owoce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Smacznego!
Cudnie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam ucierane ciasta, więc chętnie się skuszę, bo zdecydowanie przyciąga wzrok 😊
Autor
Polecm wypróbować, pycha 🙂
Pyszne było polecam 🙂
Autor
Super, dzięki za informację 🙂
W wersji z twarogiem jeszcze nie jadłam 🙂
Autor
Fajna odmiana 🙂
Jesteś niemożliwa 🙂 Przepis za przepisem 🙂 A ja tu właśnie robię kolejną porcję muffinek ze śliwkami 🙂 To ciasto koniecznie do zrobienia jako kolejna słodkość 😉
Autor
Czasem mam takie fazy, że mogę piec ze 3 słodkości jednego dnia zwłaszcza w weekendy 🙂 a jak akurat dzieci u Dziadków to nawet na bieżąco jest czas to opublikować 🙂
Ojjj moje smaki 🙂 szkoda, że dziś niedziela i nie miałam borówek gdzie kupić ale co się odwlecze to nie uciecze 🙂
Autor
Mam nadzieję, że udało się przygotować? 🙂
Było było i w smaku obłędne 🙂 chyba mnie na stałe przekonalaś do ucieranych ciast, bo przeważnie traktowałam je jak już nie ma co upiec niech będzie ucierane 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że zmieniłaś zdanie 🙂
Przepyszne jest, takie mięciutkie fajnie że nie za suche bo tego nie lubię 🙂 i dodatek borówek pyszka :)))
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Zrobiłam bez twarożku bo nie miałam, ale jest pyszne!!! jako owoce dałam drobno pokrojone brzoskwinki 🙂
Autor
Dobrze wiedzieć, że bez twarożku nadal jest pyszne 🙂 w wersji z brzoskwiniami jeszcze nie robiłam 🙂
ser i jagody to bardzo fajne połączenie 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Ciasto przepyszne super połączenie i nigdy nie jadłam wcześniej ciasta z borówkami, fajnie smakują na ciepło 🙂
Autor
To prawda, zupełnie zmieniają swoje oblicze 🙂
Wspaniały przepis! robiłam z malinami bo borówki już nie na moją kieszeń ale też mogę polecić fajnie pasują 🙂
Autor
Dziękuję za rekomendację, super że posmakowało 🙂
Ciasto jest przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Mniam!
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Przepyszne i szybko się robi dzięki za kolejny super przepis z tej strony 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂