W sezonie letnim szybkie, owocowe ciasta cieszą się u nas największą popularnością (oczywiście najlepiej z dodatkiem kruszonki ; ) Pomysł podejrzałam u Oli i od razu wiedziałam, że będzie pysznie : ) Klasyczna prostota znów wygrywa genialnym smakiem. Polecam!!!
Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła (miękkiego)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 3 jajka (wielkość L)
- 300 g rabarbaru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać przygotowaną mąkę. Zmiksować na gładką, dość gęstą masę. Dodać niewielką garść rabarbaru, wymieszać. Przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę :
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki
Składniki rozetrzeć palcami do ich połączenia.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto, posypać przygotowanym rabarbarem, a następnie kruszonką. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego : )