Pomimo, że bardzo lubię spędzać czas w kuchni, często nie mam go zbyt wiele i każda zaoszczędzona minuta się liczy ; ) Na szczęście w takich chwilach zawsze możemy sięgnąć po ekspresowe ciasto z owocami, które dodatkowo pysznie smakuje. Kruche ciasto ze śmietanowym nadzieniem (inspiracja), przełamane kwaskowatymi malinami świetnie się sprawdza. Polecam!
- 300 g mąki pszennej
- 75 g cukru pudru
- 250 g masła (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać łyżeczkę ekstraktu oraz masło. Zmiksować lub zagnieść na gładką masę. Podzielić na dwie części. Pierwszą z nich wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (można zostawić delikatnie wyższe brzegi). Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- 150 ml śmietanki kremówki (36% lub 30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, zmiksować. Na koniec dodać żółtka i mąkę ziemniaczaną. Ponownie wymieszać mikserem.
- 500 g świeżych malin
Na przestudzony spód wyłożyć śmietanowe nadzienie, a następnie wysypać maliny. Na wierzch pokruszyć małe kawałeczki pozostałego ciasta. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec ok. 35 min. do czasu aż śmietanowa masa się zetnie, a wierzch ładnie zarumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie.
Smacznego : )
Wyszło pysznie i ekspresowo, dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
Cudo <3
Autor
Dziękuję 🙂
takie szybkie ciacha są idealne 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Mmm ! kapitalnie się prezentuje. Super zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pyszne wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wygląda cudnie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam Twoje zdjęcia 🙂 i ciacho super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super, goście byli bardzo zadowoleni i ja też bo się za mocno nie napracowałam 😀
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Uwielbiam takie ciasta, szybko i treściwie 🙂
Autor
Super, że smakowało 🙂
Bardzo fajny przepis, powtórka murowana 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Najlepsze, najprostsze, idealne! Smak dzieciństwa! 🙂
Autor
Cieszę się, że przepis przywołał takie miłe chwile 🙂
Bardzo smaczne polecam
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Muszę spróbować bo prezentuje się rewelacyjnie ♥
Autor
Polecam 🙂
Pyszne jest 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
chcialabym sie dowiedziec czy te ciasto rbi sie bez jajka i czy bez zadnego proszku do pieczenia
Autor
Dokładnie, wszystko tak jak w przepisie 🙂 Do samego ciasta nie dodajemy jajek ani proszku do pieczenia, do nadzienia potrzebne są 2 żółtka 🙂
Czy można dodać mrożone maliny?
Autor
Tak 🙂
Czy do tego ciasta można użyć maliny mrożone?
Autor
Tak 🙂