Przepis na rewelacyjne, błyskawiczne ciasto dyniowe do zrobienia w 5 minut bez użycia miksera! Zawsze się udaje, puszyste i wilgotne, długo zachowuje świeżość. Obowiązkowy przepis na nadchodzącą jesień. Idealne jako szybki deser do kawy, super sprawdzi się także jako podstawa jesiennego tortu. Koniecznie wypróbujcie i zobacz przepis krok po kroku. Polecam!!!
Przepis na szybkie ciasto dyniowe
Składniki (tortownica 21 cm):
- 250 g puree z dyni
- 3 jajka (wielkość L)
- 200 g oleju
- 250 g mąki
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Puree z dyni wymieszać z jajkami. Stopniowo dodawać olej, ciągle mieszając. W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Przesypać do mokrych składników, wymieszać. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170° C (termoobieg) przez około 40 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🙂
–
–
–
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie