Szybkie ciasto czekoladowe

Kiedy za oknem coraz częściej brakuje słońca moje myśli automatycznie kierują się ku wakacjom i choćby krótkiemu wyjazdowi, który pozwoli oderwać się od tej szarości ; ) Uwielbiam poznawać nowe miejsca i nie ukrywam, że jedną z głównych atrakcji jest nie tylko samo zwiedzanie, ale dogłębniejsze poznanie nowej kultury i tamtejszej kuchni : ) Zamiast odhaczać kolejne obowiązkowe zabytki wolę poczuć jak smakuje (dosłownie i w przenośni ; ) prawdziwe życie w danym miejscu ; )

Aby zachęcić pozostałą część rodziny do danego miejsca staram się wcześniej wprowadzić ich w świat regionalnych przysmaków. Nałogowo przeglądam zagraniczne blogi i sprawdzam autentyczne przepisy. Od lat marzy mi się wyjazd do USA i  dzisiaj chciałabym się z Wami przenieść do Nowego Jorku. To miasto jest kulinarną mekką i jeśli tamtejsze jedzenie choć w połowie smakuje tak dobrze jak dzisiejsze czekoladowe ciasto z książki „Nowy Jork na talerzu”, to obawiam się, że na jednym wyjeździe się nie skończy : )

ciasto czekoladowe przepis
W Nowym Jorku możemy spróbować praktycznie wszystkiego i to nie tylko pod względem kulinarnym. To miasto jest mieszaniną ludzi z całego świata, więc automatycznie zlepkiem bardzo różnorodnej kuchni. Wszyscy Amerykanie wręcz uwielbiają desery, żadne święto się bez nich nie odbędzie, a rodzinny posiłek nie będzie pełny. Co ciekawe, dla mieszkańców USA im słodszy jest deser, tym lepiej. Najbardziej popularne desery to oczywiście legendarny sernik, doughnuty, czyli pączki z dziurką, muffiny i cupcakes oraz ciasta czekoladowe. Wszystkie pozycje, którym trudno się oprzeć ; ) Jak wspomniałam, ciasto czekoladowe to jeden z ulubionych deserów w tej części świata. Przepis na nie ma wiele wariantów i udoskonaleń, które pojawiały się na przestrzeni setek lat, bo jak głosi legenda, pierwszy raz ciasto czekoladowe zostało upieczone w 1674 roku. Poniżej zajdziecie aromatyczny przepis na ten hit.

Składniki (tortownica o średnicy 16 cm):

    • 85 g masła
    • 115 g gorzkiej czekolady min. 70%
    • 3 jajka (wielkość L)
    • 65 g cukru trzcinowego
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 1/4 łyżeczki soli morskiej
    • szczypta mielonego cynamonu

Masło rozpuścić w małym garnuszku na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy się rozpuści powinno zacząć syczeć, ponieważ będzie parować z niego woda, a na dnie garnuszka pojawią się brązowe drobinki. Palone masło zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać do czasu aż masa będzie gładka. Przestudzić. W tym czasie żółtka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na jasną, puszystą masę. Powoli dodać wystudzoną czekoladę i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę wraz z solą morską i szczyptą cynamonu. 1/3 piany dodać do czekoladowej masy i wymieszać, a następnie bardzo delikatnie dodać pozostałą część piany, aby masa pozostała tak lekka jak to możliwe. Przełożyć do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, a następnie wraz z bokami wysmarowane masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 20-25 minut, aż patyczek włożony do środka ciasta będzie czysty lub tylko z kilkoma okruszkami. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, a następnie objechać nożem wokół formy, aby upewnić się, że ciasto nigdzie nie przywarło. Można podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, malinami lub lodami : )

Smacznego!

W poszukiwaniu nowych wymarzonych kierunków polecam zajrzeć Wam na stronę R.pl, gdzie znajdziecie tysiące cudownych miejsc z całego świata. Muszę Was jedynie ostrzec, że przeglądanie może skutkować porzuceniem obowiązków i namawianiem reszty rodziny na obowiązkowe wakacje : ) Ja już obmyślam menu, którym zamierzam przekonać Męża, aby zabrał mnie na Sylwester do Nowego Jorku ; )


aromatyczne ciasto czekoladowe przepis

ciasto czekoladowe bez mąki
 


Proste ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe najlepsze

szybkie ciasto czekoladowe

*Wpis powstał przy współpracy z Rainbow



Komentarzy: 22

  1. Misia
    13 grudnia 2017 / 9:59

    Wygląda pysznie Stany to też moje marzenie 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2017 / 23:07

      Dziękuję i trzymam kciuki, żeby się spełniło 🙂

  2. Majka
    13 grudnia 2017 / 10:10

    Czekoladowe ciacho do skosztowania 😋 Życzę spełnienia marzeń i odkrycia tej wyjątkowej części świata ☺️

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2017 / 23:08

      Bardzo dziękuję 🙂 Wierzę, że na pewno się kiedyś uda 😉

  3. Patusia
    13 grudnia 2017 / 15:35

    Przepięknie !!! A ciasto na pewno pyszne :))

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2017 / 23:08

      Bardzo mi miło, ciasto godne polecenia 😉

  4. Mira
    13 grudnia 2017 / 17:18

    Mniam nie wiem jak to się dzieje bez maki ale spróbuje 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2017 / 23:09

      Wychodzi pysznie, nawet bez mąki 😉

      • Mira
        14 grudnia 2017 / 23:10

        Marto r-e-w-e-l-a-c-j-a ! nie mam takich małych form ale zrobiłam z podwójnej porcji na zwykłą tortownicę i wszystko zniknęło 🙂 nadal jestem w szoku że bez mąki i tak wyrosło 🙂

        • Marta
          Autor
          20 grudnia 2017 / 22:23

          Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Kasia
    13 grudnia 2017 / 18:48

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2017 / 23:09

      Bardzo dziękuję, super że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Izzy
    19 grudnia 2017 / 23:40

    Ciasto wyszło przepysznie dzięki 🙂 Mi też się Stany marzą choć teraz to wolałabym nawet jakieś ciepełko 😀

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2017 / 22:21

      Super, że posmakowało 🙂 Słońce zawsze mile wskazane 😉

  7. Edyta
    3 stycznia 2018 / 0:35

    Pycha polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2018 / 1:18

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  8. Izzi
    10 stycznia 2018 / 12:45

    Mi wyszedł zakalec…ale bardzo dobry😁

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2018 / 1:12

      Dobry zakalec nie jest zły 😉

  9. Miłka
    10 stycznia 2018 / 23:44

    Ciasto przepyszne taki wielki suflet 🙂

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2018 / 1:13

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  10. Arte
    14 lutego 2018 / 9:48

    Ciasto jest bardzo dobre. Zrobiłam je bez cukru. Wychodzi takie piankowe i mocno czekoladowe. Podałam z gorącymi malinami. Po usunięciu cukru z przepisu to dobra propozycja na coś słodkiego dla osób z insulinoopornością. Polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2018 / 15:32

      Super! dobrze wiedzieć, że bez cukru również się udało i fajnie smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 5 =