W poniedziałek dotarła do mnie przesyłka ze sklepu 13vip.pl zawierająca wspaniałe akcesoria do mojego ukochanego pomocnika KitchenAid : ) W zestawie znalazłam maszynkę do mielenia mięsa, akcesoria do przecierów oraz mieszadło z elastycznym zagniataczem. Nie musiałam się długo zastanawiać i wiedziałam, że pierwszą rzeczą do której wykorzystam te dodatki, będzie sernik ; )
Do tej pory zawsze rezygnowałam z mielenia sera ze względu na oszczędność czasu i nakładu pracy… Jednak teraz przyznaję, że zdecydowanie czuć różnicę i warto! Od dzisiaj dołączam do grona zwolenników mielenia sera trzykrotnie : )
Maszynka do mielenia spodobała się również mojemu T. który już się zadeklarował do przyrządzenia nam mielonych na najbliższy obiad. I jak w takim wypadku jej nie doceniać ? : ) Poza mięsem i twarogiem, możemy ją wykorzystać do rozdrobnienia ryb, warzyw, żółtego sera i owoców o twardym miąższu. Oczywiście to co dla mnie jest niezwykle istotne – można myć ją w zmywarce.
Kiedy ser miałam już profesjonalnie przygotowany dorzuciłam pozostałe składniki i sprawdziłam jak działa mieszadło z elastycznym zagniataczem ; ) Przyznaję, że zaczynam się czuć coraz mniej potrzebna w mojej kuchni… ; ) Kiedyś chociaż musiałam operować mikserem lub nawet w przypadku „Kiciusia” i podstawowego mieszadła, użyć łyżki aby zdjąć masę z brzegów miski, teraz tylko wrzucam składniki i nie muszę się o nic martwić, bo mieszadło działa perfekcyjnie ; )
Sklep 13vip.pl zrobił mi bardzo miłą niespodziankę, ale co ważniejsze nie tylko dla mnie ale i dla Was, ponieważ przygotował konkurs ; )
Aby wziąć w udział w zabawie wystarczy w ciągu 14 dni udostępnić konkursowy post na swojej tablicy na Facebooku, polubić profili 13vip.pl i Wypasione Kuchnie, a po tym czasie wśród wszystkich uczestników zostanie rozlosowana nagroda ; ) Zapraszam!!! Do wygrania książka kucharska wraz z trzepaczką i obieraczką, które możecie obejrzeć poniżej ; )
Składniki na spód (tortownica o średnicy 20 cm):
- 150 g ciastek zbożowych w czekoladzie np. digestive
- 50 g roztopionego masła
Ciasteczka rozkruszamy dłonią lub blenderem, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Składniki na masę serową:
- 500 g 3-krotnie zmielonego twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok 4 kostek gorzkiej czekolady
- maliny (około 250 g)
Twaróg, jajka, cukier i ekstrakt mieszamy mikserem. Kiedy całość dokładnie się połączy dodajemy mąkę i czekoladę startą na wiórki i ponownie mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C przez ok. 45 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem dodajemy maliny.
Smacznego : )
A tutaj możecie zobaczyć moich nowych pomocników podczas pracy ; )