Dopiero niedawno się zorientowałam, że na blogu nie mam przepisu na tak klasyczne ciasto, jak murzynek ! : ) Ten autorstwa mojej mamy słynie z tego, że zawsze się udaje, a do tego jest obłędnie pyszny : ) Pięknie wyrasta, jest puszysty a zarazem wilgotny dosłownie rozpływa się w buzi. Prosty i szybki do przygotowania, idealny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty : ) Polecam!!!
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie powidła do przełożenia
Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić całe jajka i wymieszać. Dodać kakao, a następnie dżem i ponownie połączyć składniki. Dołożyć mąkę i wymieszać, a na koniec dodać sodę rozpuszczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę. Piec w 175 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony posypać cukrem pudrem. Można przełożyć powidłami – u mnie obowiązkowo ; )
Smacznego : )