Site icon marta-gotuje.pl

Murzynek

Dopiero niedawno się zorientowałam, że na blogu nie mam przepisu na tak klasyczne ciasto, jak murzynek ! : ) Ten autorstwa mojej mamy słynie z tego, że zawsze się udaje, a do tego jest obłędnie pyszny : ) Pięknie wyrasta, jest puszysty a zarazem wilgotny dosłownie rozpływa się w buzi. Prosty i szybki do przygotowania, idealny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty : ) Polecam!!!


Składniki na dużą blachę (36x25cm):

Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić całe jajka i wymieszać. Dodać kakao, a następnie dżem i ponownie połączyć składniki. Dołożyć mąkę i wymieszać, a na koniec dodać sodę rozpuszczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę. Piec w 175 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony posypać cukrem pudrem. Można przełożyć powidłami – u mnie obowiązkowo ; )

Smacznego : )



Exit mobile version