Dopiero niedawno się zorientowałam, że na blogu nie mam przepisu na tak klasyczne ciasto, jak murzynek ! : ) Ten autorstwa mojej mamy słynie z tego, że zawsze się udaje, a do tego jest obłędnie pyszny : ) Pięknie wyrasta, jest puszysty a zarazem wilgotny dosłownie rozpływa się w buzi. Prosty i szybki do przygotowania, idealny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty : ) Polecam!!!
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 2 szklanki cukru
- 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie powidła do przełożenia
Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić całe jajka i wymieszać. Dodać kakao, a następnie dżem i ponownie połączyć składniki. Dołożyć mąkę i wymieszać, a na koniec dodać sodę rozpuszczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę. Piec w 175 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony posypać cukrem pudrem. Można przełożyć powidłami – u mnie obowiązkowo ; )
Smacznego : )
oj dawno go nie piekłam…
Autor
Taki prosty, a jaki pyszny 🙂
to pierwsze ciasto jakie samodzielnie upiekłam 😉
Autor
To na pewno masz do niego duży sentyment 😀
Murzynek wygląda obłędnie. Ja robię troszkę inaczej, ale na pewno wypróbuję według Twojego przepisu. Az ślinka cieknie 😉
Autor
Przepis jest niezawodny, więc polecam 🙂
Przepyszny polecam 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Idealny przepis polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Wyszedł pyszny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pyszne i proste ciasto 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
aż dwie łyżki sody?
Autor
Tak 🙂
A czy zamiast sody można proszek do pieczenia?
Autor
Tak, ma trochę słabsze działanie, ale da radę 🙂
Przepyszny jest!!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Wspaniały przepis murzynek pieknie wyrósł, jest fajny wilgotny zapisuję do ulubionych 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
duza blacha to jaki rozmiar 😉
Autor
Np. 35×24 cm 🙂
Odgrzebałam Twój nieco starszy przepis całkiem przypadkiem i bardzo się z tego cieszę!
Ciasto proste w przygotowaniu, bardzo ładnie wyrosło i co najważniejsze nie wyszedł zakalec ( co było moją zmorą).
Na duży plus, że z sodą, bo proszku do pieczenia staram się unikać, a dodatek dżemu fajnie zamaskował gorzki posmak, która soda daje. Na dobrą sprawę w smaku jej w ogóle nie czuć.
Fajny trick z rozpuszczeniem sody w mleku, wtedy na pewno lepiej „rozeszła się po cieście”.
Dziękuję!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało i udało się uniknąć zakalca 🙂 pozdrawiam 🙂
Murzynek wyszedł! zrobiłam na męża urodziny i Mu s m a k o w a l! Pierwsze ciasto,kyore mi wyszlo 🤗wspanialy przepis!
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Szklanka =150g?
Autor
Używam szklanki o pojemności 250 ml 🙂