Szybki makaron z cukinią i papryką

Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem świeżych warzyw, a także ryb i owoców morza. Prym wiedzie również oliwa z oliwek w towarzystwie cebuli, czosnku i świeżych aromatycznych ziół. Pierwsze skojarzenia z kuchnią śródziemnomorską to lekkość, w końcu nie bez powodu podkreśla się, że jest ona bardzo zdrowa ; ) Obejmuje kuchnie różnych krajów, więc jest też zróżnicowana i pełna niespodzianek.

Dziś zostawiam Wam przepis na przepyszny lekki makaron z cukinią i papryką. Prosty i szybki do przygotowania, a efekt obłędny, na pewno na stałe zagości w naszym menu. Polecam!!!

 


Makaron-z-cukinia-i-papryka


Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 duże czerwone papryki
  • 75 g mozzarelli
  • 1/2 szklanki wody od gotowania makaronu (lub więcej w zależności od gęstości sosu)
  • 1 cukinia
  • 1 cebula dymka
  • sól, pieprz, oliwa do podsmażenia np. bazyliowa

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić pamiętając, aby zostawić trochę wody z gotowania. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (z opcją grill) przez 20 minut. Po tym czasie owinąć folią aluminiową, odstawić na kilka minut i gdy lekko przestygnie zdjąć skórę. Papryki zmiksować blenderem wraz z mozarellą i wodą pozostałą po gotowaniu makaronu. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, cebulkę w kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy bazyliowej. Dodać masę paprykowo serową, makaron i wymieszać, aż całość dokładnie pokryje się sosem.

Smacznego!

 

 

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki, dlatego ogromnie ucieszyła mnie możliwość zostania ambasadorką Tygodnia Śródziemnomorskiego zainicjowanego przez Groupon. Kampania pozwala odkryć bogactwo kuchni z basenu Morza Śródziemnego bez konieczności dalekich podróży. W akcję zaangażowanych zostało ponad 100 lokalnych restauracji – partnerów Groupon. Wystarczy wybrać jedną z dostępnych propozycji gastronomicznych by odkryć kulinarny potencjał naszego miasta : )

Jeśli również macie ochotę bliżej poznać kuchnię śródziemnomorską wraz z Groupon.pl przygotowałam dla Was konkurs : ) Aby wziąć w nim udział wystarczy w komentarzu pod tym postem odpowiedzieć na pytanie:

„Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z kuchni śródziemnomorskiej?”

oraz podać link do nagrody, którą chcecie wygrać – na stronie głównej Groupon.pl znajdziecie zakładkę Tydzień Śródziemnomorski, czeka tam na Was moc inspirujących ofert. Do wygrania są trzy vouchery do kwoty 160 zł. Konkurs trwa do 31.08.16r. włącznie. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

 


Groupon_1C_type

 

*Wpis powstał przy współpracy z Groupon

Komentarzy: 219

  1. Karinka
    27 sierpnia 2016 / 19:43

    Moja ulubiona potrawa z morza śródziemnomorskiego to sałatka grecka fajnie ze składniki sa juz bardzo przystępne łącznie z prawdziwym serem feta z sera koziego-owczego i mozna ja odtworzyć w domku 🙂
    https://www.groupon.pl/deals/alyki-4

  2. Michalina
    27 sierpnia 2016 / 21:14

    Najbardziej lubię dobry makaron przy lampce wina moj maź jest kucharzem wiec często raczy mnie przysmakami z rożnych zakątków świata z kuchni śródziemnomorskiej dobrze wspominam makaron z grzybami śmietanka i duża liczna kolendry 🙂 https://www.groupon.pl/deals/il-giardino-restauracja

  3. Michalina
    27 sierpnia 2016 / 21:17

    Najbardziej lubię dobry makaron z lampka dobrego wina moj maź jest kucharzem
    Wiec często raczy mnie pysznościami z rożnych zakątków świata z kuchni śródziemnomorskiej dobrze wspominam makaron z grzybami śmietanka i duża ilością kolendry 🙂 https://www.groupon.pl/deals/il-giardino-restauracja

  4. Wiesia
    27 sierpnia 2016 / 22:09

    Moja ulubiona śródziemnomorska potrawa to sałatka ze śliwek z blanszowaną czerwona cebula fetą mięta i
    Octem balsamicznym jest to klasyk tylko pomidory zastąpilam śliwkami, czasem uzupełniam ja liśćmi lub plastrami z łodyg czerwonej lub żółtek boćwiny

  5. Kashienka
    27 sierpnia 2016 / 22:16

    Uwielbiam sałatki! Moja ulubiona wcale nie musi być lekka wręcz przeciwnie konkretna z kapusta kiełbasa prażonymi orzechami laskowymi polana drssingiem romanesco o smaku pieczonej papryki migdałów i orzechów https://www.groupon.pl/deals/hotel-focus-w-gdansku

  6. Klaudia
    27 sierpnia 2016 / 22:21

    Nigdy nie zapomnę wycieczki nad morze Śródziemne i smaku marchewek marynowanych w cytrynie i kminku które zostały podane z kolendra, kuskusem i hummusem. Naturalna słodycz marchewki równoważona przez cytrynę i kminek minami! Do tego możemy zaserwować grillowany comber barani lub kurczaka i mamy obiad na bardzo duży glod.
    https://www.groupon.pl/deals/thao-thai-fusion-seafood-1

  7. Gosia
    28 sierpnia 2016 / 12:22

    Moja ulubiona potrawa to pietruszkowa zupa krem skalniki: 1,5 kg pietruszki plus 1 pęczek natki 1 mała cebula 2 żabki czosnku 80g masła 100ml śmietanki 36% 500ml bulionu drobiowego sól pieprz garść ziaren słonecznika i dyni do przybrania smacznego! Proszę o zaproszenie do
    https://www.groupon.pl/deals/il-vagabondo-2

  8. MirkaWu
    28 sierpnia 2016 / 17:06

    https://www.groupon.pl/deals/tutti-santi-1 – włoska uczta dla 4 osób – idealna dla mojej rodzinki kochającej Włochy 🙂

    Makarony są cudowne, lecz ja stawiam na drożdżowe
    ciasto i pyszne składniki, dla których w mig tracę głowę!
    Jestem z Wielkopolski, która z wypieków drożdżowych słynie,
    więc promuję włoską pizzę w mej drożdżolubnej krainie
    i sama wcinam ją z chęcią, gdy tylko mam czas i siłę,
    by wyrobić pyszne ciasto, podniebieniu memu miłe…

    Prosty przepis Wam polecam teraz na mój tort pizzowy –
    cudowny, syty i pyszny, w dodatku – wielowarstwowy!
    To wariacja jest na temat śródziemnomorskich pyszności
    i na mym stole przy każdej okazji w zasadzie gości! 🙂

    * * *

    TORT PIZZOWY
    W WERSJI HAWAJSKIEJ
    Z PIECZARKAMI

    Składniki:

    400 g mąki pszennej
    200 ml letniej wody
    20 g drożdży
    20 ml oleju lub oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    bazylia, oregano, pieprz

    Sos:
    przecier pomidorowy
    pieprz
    sól
    trochę cukru
    czosnek
    2-3 łyżki wrzątku
    przyprawy (bazylia, oregano)

    ulubiony ser (mozzarella, wędzony, radamer…)
    pokrojone cieniutko pieczarki (jeśli lubicie, mogą być przysmażone na masełku i z cebulką – ale surowe też wspaniale smakują)
    szynka dobrej jakości
    suszone pomidory domowej roboty
    cząstki ananasa z puszki

    Przygotowanie:

    Składniki na ciasto łączymy w misce i wyrabiamy, a potem odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia pod przykryciem (w ciepłym miejscu).

    Mieszamy przecier z resztą składników na sos.

    Kroimy ser, szynkę, odsączamy ananasa.

    Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części – 1 ma być większa, reszta – mniej więcej równa.

    Wałkujemy każdy z 3 kawałków i wycinamy obręczą od małej lub średniej tortownicy (ok. 20 cm średnicy) koło.
    Układamy 3 koła na blasze i podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 10 minut (aż lekko „spuchną”).

    W tym czasie wykładamy spód i boki tortownicy ciastem z 4 większego kawałka.

    Smarujemy sosem, układamy składniki pizzy (1/4 z nich).

    Na tym układamy podpieczony i wystudzony spód. Smarujemy sosem, układamy składniki… i powtarzamy to z pozostałymi spodami. U mnie na wierzchu, no cóż, z rozpędu nie starczyło już na wierzch ananasa i szynki. 😉

    Tort pizzowy pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
    Takie danie zachwyci domowników – i nie znajdziecie go w żadnej pizzerii, tylko we własnym domu. Wystarczy wykorzystać ten przepis! 🙂

  9. Klara
    28 sierpnia 2016 / 17:10

    Jestem studentka i korzystałam z wyjazdu w ramach erasmusa wiec kuchnia śródziemnomorska nie jest mi obca i jestem absolutnie zakochana w ich lekkich zupach!!! Dajmy na to taka niepozorna zupe z …. RUKOLI … Co potrzebujemy? Masło cebule dymkę czosnek ziemniaki bulion drobiowy śmietankę kremówkę tabasco green sól i rukolę oczywiście 🙂 bon apetit!

  10. Agata
    28 sierpnia 2016 / 20:02

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-prowincja

    Pâte z łososia —> 300g łososia filet, 1 koper włoski, skorka z 1 cytryny, 2 gałązki tymianku, 50g masła, sól, pieprz, nasiona kopru włoskiego

    Usuwamy ości z łososia i wraz z koprem włoskim siekamy a pózniej pieczemy 25 min w 180 C, miksujemy w blenderze z masłem i tymiankiem doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dodajemy podprazone na patelni nasiona kopru i skórkę otarta z cytryny, mieszamy i chłodzony w lodowce przez co najmniej godzinę, podajemy na grzankach. Smacznego :)))

  11. Stefa
    28 sierpnia 2016 / 20:08

    Postawa to: Dobre składniki każdy ma swój wyrazisty smak wiec wystarcza 3-4 i mamy pyszne danie 🙂 umiar przede wszystkim to moj sposób na sukces ! I błagam pamietajmy oregano tylko do pizzy a do makaronu z sosem bazylia 😉 https://www.groupon.pl/deals/restauracja-saint-jacques-4

  12. Angela
    28 sierpnia 2016 / 23:26

    Mój chłopak będąc we Włoszech miał przyjemność zjeść kolację u starszej pani, która wynajmowała mu pokój. Zaserwowała mu ona makaron z boczkiem, serem pleśniowym i groszkiem, plus orzeszki pini. Niedawno powtórzył to danie robiąc kolację i byłam nim zachwycona – mało składników, ale połączenie znakomite. Tym sposobem makaron trafił na listę ulubionych dań obok niezmiennego od kilku lat faworyta, czy kremu pomidorowego 🙂
    https://www.groupon.pl/deals/mollini-ristorante

  13. Natalia
    29 sierpnia 2016 / 16:28

    CAPONATA! Dlaczego? Po pierwsze – dlatego, że pochodzi z Sycylii, miejsca, które kocham, a gdzie Giuseppe Tornatore nakręcił mój ulubiony, a swój oscarowy film „Cinema Paradiso”, w którym wdzięcznie przeplata się przyjaźń, wielkie uczucie, miłość do kinematografii… i prosta, włoska kuchnia (sałatka z pomidorów serwowana na kawałkach mięsistego kaktusa!). Po drugie – dlatego, że jestem weganką, a caponata to w zasadzie… gulasz z warzyw, przede wszystkim bakłażana. Po trzecie – bo kocham prostą i aromatyczną kuchnię, a caponata to prawdziwy koncert smaków i faktur: jest i słodka i kwaśna, i mięsista i płynna i chrupiąca, w zależności od tego, co znajdzie się w jej składzie. Pierwszą caponatę robiłam według przepisu znalezionego w… „Mafijnej książce kucharskiej” 🙂 Zakochałam się w niej od pierwszej łyżki. Polecam!

    Link do oferty, z której chciałabym skorzystać: https://www.groupon.pl/deals/restauracja-eatalia-poznan*

    *w tej restauracji jeszcze nie byłam, a nazwa rymuje się z moim imieniem, a więc wszystko pasuje! 😉

  14. Jowita
    29 sierpnia 2016 / 18:23

    Cechą charakterystyczną kuchni śródziemnomorskiej jest prostota dlatego jest ona moją ulubioną zupełnie jak ta dewiza w Polsce mamy moze dostęp do innych wartościowych składników ale dzięki temu mogą powstawać kolejne kulinarne perełki i tak moją ulubioną potrawą w której zakochali się wszyscy moi znajomi i zawsze proszą o przepis to żytnia bagietka z wędzonym boczkiem kminkiem serem pleśniowym i jabłkami mniam mniam 🙂

    https://www.groupon.pl/deals/ta-wloska-2-4

  15. superniania90
    29 sierpnia 2016 / 19:36

    Któż nie kocha pysznych makaronów, carbonary czy bolognese? Nikt im się na pewno nie oprze. Ja jednak najbardziej uwielbiam przepyszne wstążki z prawdziwkami. Czosnek, oliwa, białe wino, parmezan i aromatyczne prawdziwki to jest to, co uwielbiam i za co sławię kuchnię śródziemnomorską, bo bez tej inspiracji nie miałbym jednego z moich ulubionych dań!

  16. superniania90
    29 sierpnia 2016 / 19:44

    Któż nie kocha pysznych makaronów, carbonary czy bolognese? Nikt im się na pewno nie oprze. Ja jednak najbardziej uwielbiam przepyszne wstążki z prawdziwkami. Czosnek, oliwa, białe wino, parmezan i aromatyczne prawdziwki to jest to, co uwielbiam i za co sławię kuchnię śródziemnomorską, bo bez tej inspiracji nie miałbym jednego z moich ulubionych dań!

    https://www.groupon.pl/deals/stacja-olsztyn

  17. Anita
    30 sierpnia 2016 / 12:33

    https://www.groupon.pl/deals/giovanni-rubino

    Zdecydowanie pyszny placek zwany Pizza 😉 A jaka będzie idealna?
    Wedle moich upodobań pizzę idealną mogę opisać tak:

    – 45% sukcesu to chrupiące, cienkie, nie ciągnące się ciasto!
    – 13% to lekko słodkawy sos pomidorowy z wyczuwalną bazylią 😉
    – 17% to dobrej jakości mozzarella, według mnie nadaje pizzy lekkości (której często przy zamawianych pizzach niestety brakuje)
    – pozostałe 25% to składniki – moim faworytem jest klasyczna hawajska – czyli soczysty ananas i dobrej jakości szynka. Ważne też jest zachowanie proporcji tych składników na naszym włoskim placku! Nie zawsze więcej znaczy lepiej 😉

    Z pewnością moja idealna pizza nie wymaga dodatkowego sosu, czy też ketchupu. Ale idealnie smakuje z mrożoną herbatą i w doborowym towarzystwie 😉
    …. ależ nabrałam ochoty na taką pizzę! Prawdziwą, prostą, włoską!

  18. Anka
    30 sierpnia 2016 / 12:39

    Na najwyższym stopniu mojego podium dumnie prezentuje CARBONARA! Szczerze mówiąc to była miłość od pierwszego kęsa… a może kęsu? W każdym razie było pysznie! Upichciłam go z ciekawości, bo zachwycali się nim moi znajomi i muszę przyznać, że myślałam, że będzie zwyczajny… ale nie. Ten makaron jest aksamitny, delikatny i cudowanie aromatyczny. Do tego idealnie śmietanowy, nie za bardzo, ale też nie zbyt mało – perfekcyjna harmonia.

    A z wielką chęcią sprawdzę pozycje z menu warszawskiej restauracji Giovanni Rubino
    https://www.groupon.pl/deals/giovanni-rubino

  19. 30 sierpnia 2016 / 12:43

    Moje ulubione danie z kuchni śródziemnomorskiej to spaghetti śródziemnomorskie przyrządzane z cukinią, papryką, pomidorami i mnóstwem przypraw! Bogactwo smaku i kolorów na talerzu 🙂

    To danie razem z lampką wina będzie nam dzisiaj towarzyszyło podczas świętowania 4 pełnych miesiącu naszego małżeństwa!

  20. 30 sierpnia 2016 / 12:45

    Moje ulubione danie z kuchni śródziemnomorskiej to spaghetti śródziemnomorskie przyrządzane z cukinią, papryką, pomidorami i mnóstwem przypraw! Bogactwo smaku i kolorów na talerzu 🙂

    To danie razem z lampką wina będzie nam dzisiaj towarzyszyło podczas świętowania 4 pełnych miesiącu naszego małżeństwa!

    https://www.groupon.pl/deals/trattoria-sicilian-corner

  21. Anula81
    30 sierpnia 2016 / 15:00

    *******************

    K uchnia śródziemnomorska to dieta prawie fit
    U lubiona całej mej rodziny!
    C hetnie po ryby sięgamy, zdrowe białko zajadamy
    H umor od razu lepszy jest
    N awet kiedy pada deszcz!
    I jesli ktoś powie, że …
    A bsolutnie rodzaj posiłku nie wazny jest!

    Ś mieję się mu w twarz, bo wiem, że
    R ozum lepiej pracuje, kiedy dobrze je!
    Ó wczesny świat ciągle pędzi
    D om jest naszym miejsce tylko do spania
    Z męczony wieczorem każdy po domu się słania!
    I w tedy ja do kuchni wędruję
    E nergicznie sobie podśpiewuję
    M oje ulubione krewetki na patelnię wrzucam
    N o i pyszną sałatę do miski rwę, potem dodaję oliwę
    O dnajduję w lodówce cebulkę, dużo ziół,
    M am też pomidorów suszonych wór …
    O dpowiednio wszytsko mieszam, skrapiam balsamiko
    R odzina sie zbiera zapachem skuszona
    S tół nakrywam i jestem tym daniem wzruszona
    K ocham gotować, zdrowo, szybko i pożywnie
    A potem relaks niczym nad morzem śródziemnym 😉

    https://www.groupon.pl/deals/karczma-rogata-6

  22. Matiiis
    30 sierpnia 2016 / 23:03

    Uwielbiam zupy kremy proste pyszne zdrowe czyli kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej … Mam to szczęście ze moj facet jest kucharzem wiec często zaskakuje mnie totalnie odlotowymi połączeniami smakowymi dajmy na to na przykład zupę krem z selera z orzechami i grzankami z włoskiego chleba niebo w gębie zwłaszcza ze chleb tez piecze od postaw … Dlatego wiem ze zawsze bede sie trzymać kuchni śródziemnomorskiej i Jego oczywiście 🙂 https://www.groupon.pl/deals/restauracja-europejsko-ormianska-gop-s-stop-3

  23. 31 sierpnia 2016 / 8:07

    Moją ulubiona potrawą śródziemnomorskim jest moja autorska sałatka, którą nazwałam „Śródziemnomorska obfitość”. W jej składzie mamy włoską rukolę, marokańskie kuskus, cypryjskie halloumi, tureckie granaty, hiszpańskie pomarańcze, greckie pistacje, natomiast w dressingu portugalską oliwę z oliwek oraz francuską musztardę Dijon. Dopełnieniem jest szynka dojrzewająca, charakterystyczna dla wielu krajów basenu Morza Śródziemnego. Obłędna w smaku sałatka, idealna dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej!

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-trattoria-ti-amo-2

  24. Kinga
    31 sierpnia 2016 / 10:18

    Moje ulubione danie to cukinie, kabaczki i papryki nadziewane ostrym paprykowo pomidorowym nadzieniem zjadłam pierwszy raz będąc w Barcelonie i przepadałam 🙂 od teraz będąc nad morzem śródziemnym zawsze zawsze szukam tego dania zanim wejdę do danej restauracji 🙂 https://www.groupon.pl/deals/ta-wloska-2-4

  25. Ewa88
    31 sierpnia 2016 / 12:36

    Moją ulubioną potrawą śródziemnomorską jest rillettes z kaczki na crostini z buraczano-porzeczkowym chutneyem przekąska pyszna lekka a zarazem sycąca uwielbiam połączenie octu balsamicznego z owocami w tym przypadku porzeczkami plus buraki dla podkręcenia smaku. Kaczka jest bardzo wdzięczna w obróbce wystarczy dodać szalotke czosnek i tymianek i lunch gotowy.

  26. Justyna Tyśka
    31 sierpnia 2016 / 15:13

    Lasagne ze szpinakiem podbiła moje serce
    gdy się nią zajadam zawsze pragnę więcej.
    Delikatne płaty makarony sosem serowym przełożone
    W beszamelu, jak w białej chmurze, smacznie zatopione.
    W ustach się rozpływa, podniebienie pieści
    Jest taka przepyszna, w głowie się nie mieści.
    Choć kalorii ma wiele nigdy nie żałuję,
    gdy się moim ulubionym śródziemnomorskim daniem delektuję.

    Groupon:https://www.groupon.pl/deals/io-raviolo

  27. Malina
    31 sierpnia 2016 / 16:14

    Uwielbiam oliwkowe sałatki 🙂 moja ulubiona to sałatka z oliwek suszonych pomidorów natki pietruszki i pomarańczy do tego sos na bazie oliwy z oliwek z roztartym czosnkiem kuminem i rozmarynem. Bardzo chetnie zajrze do https://www.groupon.pl/deals/restauracja-saint-jacques-4

  28. 31 sierpnia 2016 / 17:13

    A ja uwielbiam owoce morza , w szczególności krewetki, takie naprawdę, świeże niedawno łowione.
    Same w sobie są królewską potrawą i by nie zabić ich charakteru tylko wydobywam ich smak.
    Uwielbiam smażone ze świetnej jakości oliwą, czosnkiem i natką pietruszki.
    Do tego albo świeżo upieczona chrupiąca bagietka albo zrobiony w domu makaron tagliatelle.
    Ajj ale narobiłam sobie smaka 😀

    Pozdrawiam
    Sylwia
    Ostra na Słodko

  29. 31 sierpnia 2016 / 17:15

    A ja uwielbiam owoce morza , w szczególności krewetki, takie naprawdę, świeże niedawno łowione.
    Same w sobie są królewską potrawą i by nie zabić ich charakteru tylko wydobywam ich smak.
    Uwielbiam smażone ze świetnej jakości oliwą, czosnkiem i natką pietruszki.
    Do tego albo świeżo upieczona chrupiąca bagietka albo zrobiony w domu makaron tagliatelle.
    Ajj ale narobiłam sobie smaka 😀

    Pozdrawiam
    Sylwia
    Ostra na Słodko

    LINK DO NAGRODY https://www.groupon.pl/deals/trattoria-sicilian-corner-1

  30. MichałO
    31 sierpnia 2016 / 19:59

    https://www.groupon.pl/deals/io-raviolo

    Oczywiście – Słoneczne ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami… Są jak włoska barokowa polifonia Vivaldiego, w której wszystkie głosy są autonomiczne, cudowne i wyjątkowe, każdy oddzielnie niesie ze sobą swoją własną piękną melodię, ale dopiero wszystkie razem tworzą muzyczną doskonałość. W pierożkach jest podobnie. Ciasto, suszone pomidory, ricotta są pyszne same w sobie, ale dopiero kiedy są z pasją połączone, powstaje prawdziwa symfonia smaku. A na koniec śródziemnomorskie przyprawy: bazylia i oregano, które niczym barokowe tryle i arpeggia dodają mojej ulubionej potrawie ostatniego szlifu…

  31. Aneta76
    31 sierpnia 2016 / 22:01

    Uwielbiam włoskie smaki – oryginalne wędliny i sery, najpopularniejsze przekąski oraz całą gamę prawdziwych słodyczy. Zachwycają mnie antipasti – przystawki, które Włosi ustawiają pośrodku stołu, aby łatwo było dzielić się nimi ze współbiesiadnikami. Strasznie smakują mi filety z anchois w zalewie z dodatkiem śródziemnomorskich ziół i przypraw oraz sałatka z ośmiornicy. Carpaccio najlepiej smakuje mi podane z rukolą i płatkami parmezanu, skropione oliwą z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Wspaniałym uzupełnieniem prawdziwej włoskiej uczty jest ciabatta z dodatkiem czarnych oliwek i bazylii, podana na ciepło z odrobiną oliwy z oliwek i soli morskiej. Doskonałym dodatkiem do chrupiącej ciabatty jest zielone, przygotowane z bazylii, parmezanu, oliwy i orzeszków piniowych lub pochodzące z Sycylii czerwone pesto, którego głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory. Tak, jak prawdziwi Włosi lubię wieńczyć biesiadowanie filiżanką aromatycznego espresso i deserem. Uwielbiam znane na całym świecie tiramisu, przykryte lekkim kremem i oprószone dużą ilością kakao. Pisząc o słodkościach, nie mogę pominąć lodów, które uwielbiam. Najbardziej smakują mi te o smaku cappuccino, będące mieszanką wybornego espresso z mleczną pianką. Bardzo smakuje mi również sorbet o smaku owoców leśnych, przygotowany na bazie soków owocowych i wody, bez dodatku produktów mlecznych. Tak rozsmakowałam się we włoskich smakach, że w przyszłym roku na moim wielkanocnym stole zagości pyszna, zawierająca mnóstwo rodzynek i bakalii drożdżowa panettone. Idealnie będzie pasowało do niej duże caffe latte. Kocham upalny, piękny Półwysep Apeniński, który oblewa aż 5 mórz. Dlatego też, moje ulubione włoskie danie to owoce morze – frutti di mare, przyrządzone na bazie białego wina, jako dodatek do ulubionego makaronu spaghetti.

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-eatalia-poznan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 15 =