Szybki makaron z cukinią i papryką

Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem świeżych warzyw, a także ryb i owoców morza. Prym wiedzie również oliwa z oliwek w towarzystwie cebuli, czosnku i świeżych aromatycznych ziół. Pierwsze skojarzenia z kuchnią śródziemnomorską to lekkość, w końcu nie bez powodu podkreśla się, że jest ona bardzo zdrowa ; ) Obejmuje kuchnie różnych krajów, więc jest też zróżnicowana i pełna niespodzianek.

Dziś zostawiam Wam przepis na przepyszny lekki makaron z cukinią i papryką. Prosty i szybki do przygotowania, a efekt obłędny, na pewno na stałe zagości w naszym menu. Polecam!!!

 


Makaron-z-cukinia-i-papryka


Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 duże czerwone papryki
  • 75 g mozzarelli
  • 1/2 szklanki wody od gotowania makaronu (lub więcej w zależności od gęstości sosu)
  • 1 cukinia
  • 1 cebula dymka
  • sól, pieprz, oliwa do podsmażenia np. bazyliowa

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić pamiętając, aby zostawić trochę wody z gotowania. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (z opcją grill) przez 20 minut. Po tym czasie owinąć folią aluminiową, odstawić na kilka minut i gdy lekko przestygnie zdjąć skórę. Papryki zmiksować blenderem wraz z mozarellą i wodą pozostałą po gotowaniu makaronu. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, cebulkę w kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy bazyliowej. Dodać masę paprykowo serową, makaron i wymieszać, aż całość dokładnie pokryje się sosem.

Smacznego!

 

 

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki, dlatego ogromnie ucieszyła mnie możliwość zostania ambasadorką Tygodnia Śródziemnomorskiego zainicjowanego przez Groupon. Kampania pozwala odkryć bogactwo kuchni z basenu Morza Śródziemnego bez konieczności dalekich podróży. W akcję zaangażowanych zostało ponad 100 lokalnych restauracji – partnerów Groupon. Wystarczy wybrać jedną z dostępnych propozycji gastronomicznych by odkryć kulinarny potencjał naszego miasta : )

Jeśli również macie ochotę bliżej poznać kuchnię śródziemnomorską wraz z Groupon.pl przygotowałam dla Was konkurs : ) Aby wziąć w nim udział wystarczy w komentarzu pod tym postem odpowiedzieć na pytanie:

„Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z kuchni śródziemnomorskiej?”

oraz podać link do nagrody, którą chcecie wygrać – na stronie głównej Groupon.pl znajdziecie zakładkę Tydzień Śródziemnomorski, czeka tam na Was moc inspirujących ofert. Do wygrania są trzy vouchery do kwoty 160 zł. Konkurs trwa do 31.08.16r. włącznie. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

 


Groupon_1C_type

 

*Wpis powstał przy współpracy z Groupon

Komentarzy: 219

  1. Marcin
    25 sierpnia 2016 / 19:45

    Makaron z owocami morza w sosie pomidorowym a dlaczego? Ano dlatego, że to danie kojarzy mi się z naszym pierwszym zagranicznym wypadem z moją żoną wtedy jeszcze dziewczyną. Na studiach wybraliśmy się z plecakami na zwiedzanie Włoch bez większych pieniędzy i planów a wyszła z tego podróż życia Zupełnie inny świat od modnych teraz all inclusive.

    https://www.groupon.pl/deals/dwa-w-jednym

  2. edna
    25 sierpnia 2016 / 20:20

    Hmmm moja ulubiona potrawa to pizza ale to tylko dlatego, że nie miałam okazji nic innego spórbować. Wierzę że to przede mną, teraz mogłabym poszerzyć moje menu o ravioli które zawsze chciałam posmakować https://www.groupon.pl/deals/io-raviolo

  3. Mela
    25 sierpnia 2016 / 20:52

    Uwielbiam śródziemnomorskie desery największy mój grzeszek to boskie Cannoli czyli coś na kształt rurek z kremem z tym że rurki te są z innego ciasta jakby faworkowego z kremem na bazie ricotty, często doprawianej jakimś owocowym smakiem. https://www.groupon.pl/deals/cynamon-kardamon-2

  4. Kasia
    25 sierpnia 2016 / 21:05

    To za co ja kocham kuchnię śródziemnomorską to nie jedno typowe danie a bardziej cała kultura i celebracja jedzenia. Tradycyjny włoski posiłek składa się z wielu dań i skosztowanie zaledwie części z nich byłoby dla gospodarza bardzo zaskakujące. Wbrew pozorom te pyszne i często syte dania tworzą zdrowy, zbalansowany miks składników i elementów niezbędnych w prawidłowej diecie dlatego bez problemów możemy delektować się nim w całości. Nawiązując do pytania moim ulubieńcem zostały ostatnio Arancini czyli nie za bardzo urodziwe nadziewane wałeczki z ryżu, otoczone w bułce tarte. Najlepsze na ciepło z ziołami i sosem bolońskim.
    https://www.groupon.pl/deals/imaginarium-1

  5. Małgosia
    25 sierpnia 2016 / 21:19

    Prosta sałatka : sałata+truskawki+ocet balsamiczny…. brzmi dziwnie smakuje nieziemsko! proszę spróbować sama nie byłam przekonana, ale zamówić coś było trzeba a trzymam się zasady że kosztuję coś czego jeszcze nie jadłam lub nie przygotowałabym sobie sama w domu 🙂 i tak padło na tą sałatkę dosłownie bomba!
    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-pekin-duck-7

  6. Beti
    25 sierpnia 2016 / 21:19

    Na ostatnich wakacjach miałam okazję posmakować izraelskiego kus kusu, wyglądem i smakiem przypomina trochę maleńki makaron i jest pyszny! tak pyszny, że można go jeść nawet bez dodatków, a zapieczony z pomidorowym sosem i warzywami to już obłęd, mam nadzieję, że jest również dostępny w polsce i szybko będę mogła zapoznać z nim moich przyjaciół.

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-saint-jacques-4

  7. Ala
    25 sierpnia 2016 / 21:54

    Moja ulubiona potrawa a właściwie przystawka to bruschetta, mam swoją ukochaną knajpkę w Warszawie prowadzoną przez rodowitych Włochów i serwują tam lepszą bruschettę niż miałam okazję jesc we Włoszech w turystycznej knajpie… jak widać chodzi o serce które wkładane jest w przygotowanie potraw a nie masową produkcję dla turystów. To paradoks ale kuchnia włoska może smakować lepiej w Polsce 🙂
    Ciekawa jestem nowego dla mnie miejsca na kulinarnej mapie Warszawy
    https://www.groupon.pl/deals/thao-thai-fusion-seafood-1

  8. MADZIA
    25 sierpnia 2016 / 22:24

    Moje ulubione danie to homary choć nasze pierwsze spotkanie nie należało do łaskawych… lubię nowe smaki a te skorupiaki wyglądały kusząco ale kiedy kelner je zaserwował nie bardzo wiedziałam jak się do nich zabrać i od czego w ogóle zacząć…dosatałam dużą serwetę jak się okazało ochroniła mnie ona przed zachlapaniem całego stroju co zawsze będę pamiętać…kleszcze i szpikulce napawały mnie przerażeniem ale na moje szczęście kiedy już miałam się poddać ktoś z sąsiedniego stolika zamówił to samo danie i byłam uratowana choć być może postrzegana jako stalker bo nieumiejętnie podglądałam co i jak 🙂 Smak wynaagrodził całą intrygę a człowiek uczy się przecież całe życie 🙂 teraz ja służę za eksperta więc jeśli nie wiecie jak jeść homara jestem do dyspozycji :)https://www.groupon.pl/deals/winiarnia-zuzu-4

  9. Adam
    26 sierpnia 2016 / 0:05

    Poza wspaniałą kuchnią rejon morza śródziemnego słynie z przepysznych, wyrafinowanych win. Moją uwagę przykuła oferta https://www.groupon.pl/deals/winoteka która pozwoliłabymi poszerzyć moje zainteresowanie w tym temacie. Dlatego też zamiast dania podam swoje ulubione wino: DONNAFUGATA „LA FUGA” CHARDONNAY 🙂

  10. Iwona
    26 sierpnia 2016 / 6:25

    Grzanki z bagietki z konfiturą z czerwonej cebuli! Prostota a jaka pyszna i za to kocham dania sródziemnomorskie naprawde niewiele potrzeba zeby podkrecic przyprawami smak najzwyklejszych warzyw takich jak np cebula!
    https://www.groupon.pl/deals/avenue-407

  11. Alex
    26 sierpnia 2016 / 7:18

    Moje ukochane danie to caneloni ze szpinakiem w sosie śmietanowymhttps://www.groupon.pl/deals/restauracja-honest-1

  12. Olga
    26 sierpnia 2016 / 9:07

    Gazpacho z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba, nie trzeba nawet gotować. To moja ulubiona potrawa śródziemnomorska i zawsze przywodzi na myśl lato więc często po nią sięgam zimową pora kiedy tęsknie za ciepełkiem 🙂 https://www.groupon.pl/deals/restauracja-honest-1

  13. Małgorzata
    26 sierpnia 2016 / 11:53

    Musaka! idealne połączenie bakłażanów i mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jajek oraz dużoooo sera 🙂

  14. Tola
    26 sierpnia 2016 / 14:05

    Najbardziej lubię mule w sosie pomidorowo warzywnym bo przypominają mi moją pierwszą randkę i przerażenie, że nie mam pojęcia jak się do nich zabrać… musiałam chyba mieć minę w kolorze tego sosu 🙂
    https://www.groupon.pl/deals/mazaya-falafel

  15. Piotrek
    26 sierpnia 2016 / 14:29

    Może nie typowo śródziemnomorskie ale na pewno noszące jej znamiona przepyszne cygara marokańskie czyli siekane mieso zawinięte w rurki, zapieczone i mocno przyprawione pieprzem. Nigdy wczesniej ani nigdy pozniej nie miałem okazji jesc czegos rownie pysznego.

    https://www.groupon.pl/deals/white-camel

  16. 26 sierpnia 2016 / 14:37

    Czytając tutejsze komentarze mam wrażenie że dla większości kuchnia śródziemnomorska to to samo co kuchnia włoska… moje zdanie podobnie jak Twoje jest takie, że kuchnia śródziemnomorska jest bardzo lekka bazuje na oliwie przyprawach a no cóż pizza i makarony raczej nie pasują do tego klimatu… i dla wszystkich oburzonych od razu dopowiem tak wiem, że Włochy też leżą nad morzem śródziemnym ale po prostu kuchnia włoska ma swoje oblicze a kuchnia śródziemnomorska swoje… moje ulubione danie to krewetki na winnej sałacie 🙂 jest ona winna tylko tego jak pyszna jest w towarzystwie słonecznych żółtych pomidorków świeżej bazylii i mięty skropiona octem balsamicznym.
    https://www.groupon.pl/deals/trattoria-sicilian-corner

  17. Ela
    26 sierpnia 2016 / 15:07

    Pizzolove 🙂 Kocham pizzę odkąd pamiętam! w domu Mama przyrządzała obłędną pizzę na grubym cieście z dodatkiem kiełbaski, ketchupu oregano i dużej warstwy żółtego sera później nastały czasy studenckie wyprowadziłam się z domu więc zaczęła się pizza na dowóz 🙂 najlepiej kebab! dużo dodatków ciasta już mniej ta domowa powoli odchodziła w zapomnienie… kolejnym przełomem okazła się wizyta we Włoszech 🙂 Ta jedyna, prawdziwa <3 mała liczba dodatków, tylko pyszne ciasto, aromatyczny sos i ser 🙂 nadal czekam aż w Polsce takiej uświadczę 🙂 Marzy mi się też jeszcze podróż do Nowego Jorku i Chicago, bo tam ponoć pizza smakuje jeszcze lepiej:)
    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-honest-1

  18. Tymek
    26 sierpnia 2016 / 15:10

    Lubię ryzyko i w życiu i w kuchni więc moja ulubiona potrawa musi po prostu musi być nietuzinkowa 🙂 są to ślimaki z masłem, winem i rozmarynem. Dla tych, co lubią w kuchni odrobinę zaszaleć pozycja obowiązkowa 🙂
    https://www.groupon.pl/deals/winiarnia-zuzu-4

  19. Tekla
    26 sierpnia 2016 / 15:41

    Nalepsza potrawa to taka serwowana w gronie najbliższych nie ważne gdzie nie ważne co ale z kim! jaki smak miałyby te wszystkie pizze, makarony i krewetki gdybyśmy nie mieli przy sobie osób które kochamy? dlatego moja ulubiona potrawa to każda którą mogę odkryć razem z rodzinką 🙂 jest później co wspominać 🙂

    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-eatalia-poznan

  20. Aneta
    26 sierpnia 2016 / 15:56

    Uwielbiam pieczone warzywa, wystarczy pokroić bataty, marchewkę, groszek cukrowy bakłażana papryki i chili, skropić oliwą z oliwek, wymeszać dodać świeży rozmaryn, tymianek sól i pieprz i zapiekać do miękkości w piekarniku. Przed podaniem posypać parmezanem i serwować ze schłodzonym białym winem.
    https://www.groupon.pl/deals/trattoria-sicilian-corner

  21. Marsi
    26 sierpnia 2016 / 16:10

    Moją ulubioną odmianą kuchni śródziemnomorskiej jest kuchnia grecka, uwielbiam bogactwo ich smaku no i oliwki oczywiście!!! wystarczy mi kawałek chlebka zamoczony w oliwie i do tego oliweczki pycha 🙂

  22. Wera
    26 sierpnia 2016 / 17:09

    Kataloński pan con tomate czyli chlebek natarty pomidorami i czosnkiem oraz nasączony oliwą. Nie ma tam pomidorów samych w sobie wyłącznie soki jakie z nich wypłyną. Chleb musi być doskonałej jakości, bo jego smak jest na pierwszym planie a smak pomidorów jest delikatny. Najlepsze co miałam ochotę próbować może jadłaś coś podobnego i podasz przepis? 🙂
    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-europejsko-ormianska-gop-s-stop-3

  23. Ania
    26 sierpnia 2016 / 17:16

    Chlebowe grzanki, posypane suszonymi ziołami i polane właśnie oliwą pamiętam że kiedy byłam dzieckiem i rodzice zabrali nas na Kretę mogłam się zajadać tylko nimi i tak właśnie było przez cały wyjazd 🙂 do tej pory robię sobie sama w domu kiedy tęskno mi za tamtymi czasami 🙂

  24. Tosia
    26 sierpnia 2016 / 17:23

    Moją ulubioną potrawą jest oczywiście deser 😉 Pomimo że lubię słodkie smaki polskie desery kojarzą mi się z toną kremu i czekolady…. dopiero kuchnia śródziemnomorska pokazała mi że nie zawsze tak musi być a po deserze człowiek nie musi zapadać w cukrową śpiączkę.. Mój numer 1 to jogurt grecki z dodatkiem miodu i orzechów lub sfakia pie (sfakianopites), czyli cienkie chrupiące ciasto, nadziewane serem, polane miodem i posypane orzechami. Aż zgłodniałam 🙂 Pozdrawiam, Tosia

    https://www.groupon.pl/deals/white-camel

  25. Weronika
    26 sierpnia 2016 / 18:19

    Krewetki podsmażam dosłownie chwilę na bardzo rozgrzanej oliwie, dorzucam pieprz, sól, natkę pietruszki, zalewam winę i duszę 5 minut. Podaję z grzankami z pietruszkowym pesto.
    https://www.groupon.pl/deals/wars-and-sawa-1

  26. Natalia
    26 sierpnia 2016 / 18:26

    Uwielbiam całą kuchnię śródziemnomorską bo jest odzwierciedleniem mojej zasady że jedzienie ma być lekkie i przyjemne. Lubie proste ale zaskakujące połączenia dlatego cenię sobie fetę w towarzystwie słodkich fig skropione octem balsamicznym i posypane świeżo mielonym pieprzem.
    https://www.groupon.pl/deals/restauracja-trattoria-ti-amo-2

  27. Beata
    26 sierpnia 2016 / 18:31

    Uwielbiam falafele cytuję za wikipedią „smażone w głębokim tłuszczu kulki ciecierzycy, zawinięte z liśćmi sałaty w chlebie pita”. Sama odtwarzam w domu ale nie smażę w głębokim tłuszczu tylko smażę na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym dodaję dużo kolendry i …ziarenka granatu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 28 =