Szybki makaron z cukinią i papryką

Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem świeżych warzyw, a także ryb i owoców morza. Prym wiedzie również oliwa z oliwek w towarzystwie cebuli, czosnku i świeżych aromatycznych ziół. Pierwsze skojarzenia z kuchnią śródziemnomorską to lekkość, w końcu nie bez powodu podkreśla się, że jest ona bardzo zdrowa ; ) Obejmuje kuchnie różnych krajów, więc jest też zróżnicowana i pełna niespodzianek.

Dziś zostawiam Wam przepis na przepyszny lekki makaron z cukinią i papryką. Prosty i szybki do przygotowania, a efekt obłędny, na pewno na stałe zagości w naszym menu. Polecam!!!

 


Makaron-z-cukinia-i-papryka


Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 duże czerwone papryki
  • 75 g mozzarelli
  • 1/2 szklanki wody od gotowania makaronu (lub więcej w zależności od gęstości sosu)
  • 1 cukinia
  • 1 cebula dymka
  • sól, pieprz, oliwa do podsmażenia np. bazyliowa

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić pamiętając, aby zostawić trochę wody z gotowania. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (z opcją grill) przez 20 minut. Po tym czasie owinąć folią aluminiową, odstawić na kilka minut i gdy lekko przestygnie zdjąć skórę. Papryki zmiksować blenderem wraz z mozarellą i wodą pozostałą po gotowaniu makaronu. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki, cebulkę w kostkę. Podsmażyć na łyżce oliwy bazyliowej. Dodać masę paprykowo serową, makaron i wymieszać, aż całość dokładnie pokryje się sosem.

Smacznego!

 

 

Bardzo lubię odkrywać nowe smaki, dlatego ogromnie ucieszyła mnie możliwość zostania ambasadorką Tygodnia Śródziemnomorskiego zainicjowanego przez Groupon. Kampania pozwala odkryć bogactwo kuchni z basenu Morza Śródziemnego bez konieczności dalekich podróży. W akcję zaangażowanych zostało ponad 100 lokalnych restauracji – partnerów Groupon. Wystarczy wybrać jedną z dostępnych propozycji gastronomicznych by odkryć kulinarny potencjał naszego miasta : )

Jeśli również macie ochotę bliżej poznać kuchnię śródziemnomorską wraz z Groupon.pl przygotowałam dla Was konkurs : ) Aby wziąć w nim udział wystarczy w komentarzu pod tym postem odpowiedzieć na pytanie:

„Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z kuchni śródziemnomorskiej?”

oraz podać link do nagrody, którą chcecie wygrać – na stronie głównej Groupon.pl znajdziecie zakładkę Tydzień Śródziemnomorski, czeka tam na Was moc inspirujących ofert. Do wygrania są trzy vouchery do kwoty 160 zł. Konkurs trwa do 31.08.16r. włącznie. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie tutaj.

 


Groupon_1C_type

 

*Wpis powstał przy współpracy z Groupon

Komentarzy: 219

  1. Nulek
    31 sierpnia 2016 / 22:08

    Nigdy nad Śródziemnym Morzem nie byłam, lecz nie najgorzej
    znam tę kuchnię z opowiadań, badań, dań… Klnę się na noże
    najostrzejsze w mojej kuchni, że to nie jest wybór łatwy –
    tak jak matka nie potrafi wybrać spośród swojej dziatwy
    faworyta, tak ja z karty dań z regionu nie na żarty
    boję się wybrać jedyne… Czy wskazać makaron? Tarty?
    No, niech będzie, skoro muszę, wskażę jedno i Was skuszę
    przepisem najlepszym w świecie – tak jest, klnę się na mą duszę!

    MIODOWA KOZA NOSTRA,
    czyli ser kozi z miodem i winogronami

    Składniki:

    1 roladka twarogowa z koziego sera z miodem (100 g)
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty
    3 łyżki miodu (u mnie – wielokwiatowy)
    3 łyżki półsłodkiego białego wina
    12 kulek winogrona
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki wody

    Przygotowanie:

    Roladkę twarogową kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Polewamy delikatnie miodem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję grillowania. Wkładamy blaszkę z serem na 10 minut, aby rozgrzał się porządnie.

    Cukier z cukrem waniliowym podgrzewamy w rondlu z grubym dnem, mieszając intensywnie, aż z cukru powstanie karmel (zawsze mnie to zadziwiało – jakim cudem z produktu stałego robi się coś tak kusząco płynnego i lepkiego jak karmel; oto dowód utwierdzający mnie w przekonaniu, że gotowanie jest w gruncie rzeczy odmianą magii!).

    Dolewamy wina do karmelu (ostrożnie, będzie syczeć i pryskać). Mieszamy intensywnie.
    Mączkę ziemniaczaną rozrabiamy w wodzie i dodajemy do karmelu, znów ostrożnie. Mieszamy aż składniki się połączą i masa lekko zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem.

    Winogrona kroimy na połówki i dodajemy do sosu karmelowego. Podgrzewamy jeszcze 3-5 minut, delikatnie, żeby się nie porozpadały.

    Ser wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na talerz, najlepiej, rzecz jasna, podgrzany. 🙂
    Talerz dekorujemy sosem karmelowym i winogronami, przyozdabiamy odrobiną cynamonu. A później delektujemy się tym nietypowym połączeniem smaków… Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni! 🙂

    A mój wybór:
    https://www.groupon.pl/deals/tutti-santi-1 – oferta dla 4 osób 🙂

  2. anma
    31 sierpnia 2016 / 23:37

    Dawno, dawno temu, kiedy byłam w dalekiej podróży.
    „Za siedmioma górami, za siedmioma morzami, za siedmioma dolinami,…”
    Zakochałam się w kuchni śródziemnomorskiej.
    Urzekł mnie wówczas kunszt greckiego mistrza kuchni i jego specjały.
    Od tamtego czasu kuchnia grecka mnie inspiruje.
    Wspomnienie dobrego jedzenia zostaje w pamięci na długi czas, czasem nawet na zawsze.
    Kuchnia śródziemnomorska to kuchnia trzech kontynentów.
    Bardzo zróżnicowana.
    Królują w niej aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek i czosnek.
    Tworzy / To/Jest mozaiką kolorów, smaków i zapachów.
    Przenikanie się kultur i tradycji wschodu i zachodu uważam za fascynujące.
    Niekwestionowane autorytety mówią
    Że kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie.
    Kochani a Wy co na to powiecie ?
    W kuchni śródziemnomorskiej każdy znajdzie coś dla siebie.
    Tak było i ze mną.
    Ja miłośniczka podróży i tych małych i tych dużych.
    Powiadam Wam przecie, że nie ma lepszej niż Mousaka potrawy na świecie.
    Jest w niej połączenie prostoty i wyrafinowania.
    A sos bechamelowy dodaje pikanterii.
    To najwspanialsza potrawa świata.
    Przyrządzanie jej przywołuje wspomnienie tamtych wakacji.
    Dla mnie Mousaka to sztuka kulinarna, zapach i smak tamtej podróży.
    Przenosi mnie w czasie.
    „Ja uwielbiam ją, ………. ona to wie ……… , ” to prawdziwy rarytas i zarazem pyszna uczta.
    Mousaka otwiera mi drzwi do kolejnych wojaży.
    No więc co więcej chcieć możecie.
    Licząc gwiazdy na tym świecie.
    Gratuluję ambasadorce Tygodnia Śródziemnomorskiego zainicjowanego przez Groupon. 
    Proszę o: https://www.groupon.pl/deals/restauracja-stare-i-nowe-6

    • anma
      31 sierpnia 2016 / 23:41

      Dawno, dawno temu, kiedy byłam w dalekiej podróży.
      „Za siedmioma górami, za siedmioma morzami, za siedmioma dolinami,…”
      Zakochałam się w kuchni śródziemnomorskiej.
      Urzekł mnie wówczas kunszt greckiego mistrza kuchni i jego specjały.
      Od tamtego czasu kuchnia grecka mnie inspiruje.
      Wspomnienie dobrego jedzenia zostaje w pamięci na długi czas,
      czasem nawet na zawsze.
      Kuchnia śródziemnomorska to kuchnia trzech kontynentów.
      Bardzo zróżnicowana.
      Królują w niej aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek i czosnek.
      Jest mozaiką kolorów, smaków i zapachów.
      Przenikanie się kultur i tradycji wschodu i zachodu uważam za fascynujące.
      Niekwestionowane autorytety mówią
      Że kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie.
      Kochani a Wy co na to powiecie ?
      W kuchni śródziemnomorskiej każdy znajdzie coś dla siebie.
      Tak było i ze mną.
      Ja miłośniczka podróży i tych małych i tych dużych.
      Powiadam Wam przecie, że nie ma lepszej niż Mousaka potrawy na świecie.
      Jest w niej połączenie prostoty i wyrafinowania.
      A sos bechamelowy dodaje pikanterii.
      To najwspanialsza potrawa świata.
      Przyrządzanie jej przywołuje wspomnienie tamtych wakacji.
      Dla mnie Mousaka to sztuka kulinarna, zapach i smak tamtej podróży.
      Przenosi mnie w czasie.
      „Ja uwielbiam ją, ………. ona to wie ……… , ” to prawdziwy rarytas i zarazem pyszna uczta.
      Mousaka otwiera mi drzwi do kolejnych wojaży.
      No więc co więcej chcieć możecie.
      Licząc gwiazdy na tym świecie.
      Gratuluję ambasadorce Tygodnia Śródziemnomorskiego zainicjowanego przez Groupon. 
      Proszę o: https://www.groupon.pl/deals/restauracja-stare-i-nowe-6

  3. Marlena
    10 września 2016 / 22:29

    Przepyszny makaron!!!

    • Marta
      Autor
      11 września 2016 / 23:41

      Super, że posmakował 🙂

  4. Ewa
    2 października 2016 / 19:24

    Rewelacyjny przepis! świetnie dobrane smaki i nie czuć że bez mięsa co dla mojego Męża jest wyznacznikiem „prawdziwego” obiadu 🙂 dał się oszukać!

    • Marta
      Autor
      2 października 2016 / 19:26

      Haha skąd ja to znam 😉 u mnie w rodzinie też mam tradycjonalistów, ale część z nich nie uznaje nawet na obiad makaronu… tylko ziemniaki 🙂

  5. 3 listopada 2016 / 15:45

    Wygląda mega apetycznie, osobiście bardzo lubię makarony 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2016 / 19:56

      Polecm wypróbować pycha 🙂

  6. Asia
    3 lutego 2017 / 16:04

    Przepyszne!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:35

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  7. Hanusia
    1 listopada 2017 / 14:14

    Wyszedł super ❤️

  8. ARLETA
    26 września 2018 / 14:27

    MOZARELLA W KULCE?

    • Marta
      Autor
      27 września 2018 / 0:56

      Tak, może być w kulce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 3 =