Szybki deser z mascarpone zwieńczony solonym karmelem, to idealna propozycja, kiedy nagle najdzie Was ochota na coś pysznego : ) Do masy dodałam również białej czekolady oraz kremówki i całość wyszła tak pysznie, że zrodził się już pomysł do wykorzystania jej ponownie, podczas przygotowania aksamitnego sernika z mascarpone na zimno. Polecam!!!
Składniki (2 duże desery):
- 100 g białej czekolady (z dużą ilością masła kakaowego)
- 250 g mascarpone (schłodzonego)
- 100 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
- 1 łyżka likieru Słony Karmel (w opcji dla dzieci pominąć)
- 8 okrągłych biszkoptów
Czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić i wymieszać z połową mascarpone. Drugą część serka mascarpone zmiksować z kremówką, do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Delikatnie połączyć z przygotowaną białą czekoladą i likierem. Na dno pucharków pokruszyć po dwa biszkopty, przykryć częścią masy, dodać po kolejne dwa pokruszone biszkopty i przełożyć masą z mascarpone. Udekorować solonym karmelem.
Solony karmel:
- 50 g cukru trzcinowego
- 25 g masła
- 30 ml śmietanki kremówki 36%
- szczypta soli morskiej
Cukier trzcinowy rozpuścić na rozgrzanej patelni. Dodać roztopione masło, lekko podgrzaną kremówkę i sól morską. Wymieszać.
Smacznego!