Na blogu znajdziecie już całkiem pokaźny zbiór przepisów na chlebek bananowy, do którego przekonała się cała nasza rodzina : ) Dziś w szybkiej wersji z tradycyjnych składników, bez dodatków. Idealnie komponuje się ze szklanką zimnego kefiru. Mama zawsze powtarzała mi, że nie wolno kroić jeszcze ciepłych ciast, ale z tym chlebkiem to nie może się udać. Zjadamy od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecam!
Składniki (keksówka 26x12cm):
- 4 dojrzałe, prawie czarne banany (450g po obraniu)
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka (wielkość L) w temp. pokojowej
- 125 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Banany zmiksować blenderem z cukrem (można też rozgnieść widelcem). Dodać jajka, olej, wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego!
Też robię a najlepszy jest czekoladowy zamiast 50 g mąki daje kakao polecam the best 🙂
Uwielbiam ❤️
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
To czekamy aż dojrzeją banany 😊
Autor
Super 😀
Zawsze po to kupuję banany w nadmiarze 😀
Autor
Mam podobnie 🙂
Jest przepyszny i łatwo się robi a to mój pierwszy bananowiec 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Chleb z bananami!! z pewnością skusze się na u[pieczenie chleba. Mam nadzieje, że będzie pysznie. Już idę po banany.
Autor
Mam nadzieję, że posmakowało 🙂
Wyszedł super do środka dodałam jeszcze orzechy 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Chlebek wyszedł pysznie 🙂
Autor
Cieszę się, że smakował 🙂
Niestety u mnie wyszedł mistrzowski zakalec…..pięknie urósł, ale po 50 minutach nadal był surowy w środku…..więc dopiekałam go jeszcze przez kolejne 10 minut, i kolejne 10 minut……
A i tak finalnie opadł …….. 🙁
Autor
Przykro mi, że nie wyszło 🙁 może ciasto było zbyt długo mieszane?