Site icon marta-gotuje.pl

Szwedzkie klopsiki


Wyglądają dla mnie bardzo zachęcająco i tak też smakują. Zrobiłam w kilku wersjach – gotując  w wodzie i podsmażając na oleju, gotując w wodzie i zapiekając w piekarniku oraz tylko zapiekane w piekarniku ; ) Zdecydowanie polecam jedną z użyciem piekarnika gdyż nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu ; ) Te gotowane wcześniej w wodzie są dodatkowo bardziej delikatne. Polecam, bo każdy może znaleźć coś dla siebie: )

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowina + wieprzowina + drób )
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 czerstwa bułka lub 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować niewielkie kulki. Wodę zagotować z przyprawami i wrzucać kulki, gotować 2-3 min od ponownego zawrzenia wody. Odsączać na papierowym ręczniku i po ostygnięciu smażyć w głębokim oleju lub zapiekać w piekarniku w formie szaszłyków.
Można również od razu zapiekać w piekarniku w celu oszczędności czasu: )
Można podawać z frytkami i pieczoną w piekarniku pokrojoną w paseczki papryką.
Smacznego : )
Exit mobile version