Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to przepis, który znalazłam w książce Ewy Wachowicz – Ulubione. Do tej pory rzadko przygotowywałam dania z wołowiny, (nie licząc steków, które należą do ulubionych mojego męża ; ) bo zawsze wydawała mi się trudna w obróbce. To danie jest nie tylko bardzo proste do przygotowania, ale także pyszne i od razu skojarzyło mi się z tradycyjnymi daniami, które miałam okazję jadać u babci ; ) Polecam!!!
Składniki (dla 4 osób):
- 1 i 1/2 wołowiny (np. wołowina extra, krzyżowa, szponder)
- 4 szklanki wrzątku
- włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, seler, por)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
Wołowinę umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane mięso podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej brytfannie (bez dodatku tłuszczu). Zalać wrzątkiem, dodać włoszczyznę, cebulę – przekrojoną na pół i podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem oraz solą. Gotować do miękkości – około 2 godzin.
Składniki na sos chrzanowy:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wywaru wołowego
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 3-4 łyżki chrzanu ze słoika
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- szczypta soli
Masło roztopić, dodać mąkę i wymieszać. Do zasmażki dodać wywar spod wołowiny i śmietanę. Gotować przez krótką chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoika. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą.
Składniki na ziemniaczane puree:
- 800 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietanki
Ziemniaki ugotować, rozgnieść, dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać.
Smacznego : )
Wołowina to moje ulubione mięso. Z sosem czosnkowym pewnie smakuje wyśmienicie. Warto spróbować.
Pozdrawiam,
Autor
Tutaj polecam akurat sos chrzanowy, ale zapewniam, że pasuje idealnie 🙂
echhh, ja to się boję wołowiny, zawsze mi jakaś taka za sucha wyjdzie;/
Autor
Też się zawsze obawiałam, ale okazuje się, że strach ma wielkie oczy 😉
Znakomita pieczeń i sos. Wyborny obiad !
Autor
Bardzo lubię to połączenie 🙂
Pycha!
Autor
🙂