Z piątkowym- u nas bezmięsnym obiadem zawsze mam pewne problemy ; ) Nie lubię monotonii i dania bez mięsa nie należą do moich ulubionych. Sznycle w takiej postaci bardzo dobrze pozwalają „oszukać” moje podniebienie i miałam wrażenie, że jem jakiś rodzaj kotlecików… w smaku były dość nietypowe ale smaczne: ) Polecam jako smaczną wegetariańską potrawę.
Składniki :
- 4 jajka ugotowane na twardo + 1 surowe jajko
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki
- bułka tarta
- olej do podsmażenia
Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Jajka ugotować na twardo, dodać do miski z kajzerką, dodać przprawy do smaku, surowe jajko oraz podsmażoną cebulę. Całość wymieszać mikserem. Formować sznycle i obtaczać w bułce tartej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.
Smacznego : )