Szaszłyki z mięsa mielonego z papryką


szaszlykizmielonego
Ostatnio miałam ochotę na mielone mięso w innej postaci niż spaghetti, które często u nas gości. Ciężko mi było przekonać mojego T. że szaszłyki na pewno mu zasmakują, bo twierdził,  że nie ma na nie ochoty… A jednak uparłam się i w końcu zrobiłam, bo kto gotuje ten wybiera ; ) W odpowiedzi usłyszałam, że jest to najlepsze mielone jakie ostatnio jadł!  ; ) To chyba odpowiednie podsumowanie i już nikogo nie będę musiała przekonywać, że warto wypróbować! Niewątpliwie dużą rolę odgrywa tu papryka i nie radzę z niej rezygnować ; )

Składniki :

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie można dodać trochę oregano, ja zapomniałam: )
Papryczkę chili kroimy w bardzo małe kosteczki. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą. Doprawiamy papryką, chili w proszku, solą i pieprzem. (Jeżeli mamy zbyt luźną konsystencję dodajemy trochę więcej bułki tartej).
Paprykę kroimy w większe kostki.
Z mięsa formujemy kulki i nadziewamy na patyki na przemian kulkę mięsa i kawałek papryki.
Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 C lub grillujemy. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Można podawać z frytkami i sałatką grecką, u nas sprawdziło się to znakomicie ; )
Smacznego : )

Komentarzy: 2

  1. A.
    27 listopada 2009 / 0:00

    Może się skuszę. Smak tej papryczki rpzechodiz na mięso?

    • Marta
      Autor
      27 listopada 2009 / 1:27

      Smak papryki zupełnie nie przechodzi na mięso nawet jeśli są bardzo blisko siebie ; )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 17 =