Szaszłyki z kurczaka w musztardowo-ketchupowej marynacie to sprawdzony przepis na udanego grilla. Marynata jest pyszna, prosta do przygotowania, a dzięki niej grillowane mięso pozostaje soczyste i aromatyczne. Do jej przygotowania wykorzystałam Musztardę Kielecką delikatesową oraz Ketchup Kielecki pikantny, który świetnie podkręca smak. Oba produkty występują w nowych wygodniejszych opakowaniach, dzięki czemu sprawdzą się także jako dodatek do gotowego posiłku. Polecam!
Składniki:
- 3 duże nogi z kurczaka (samo mięso bez skóry i kości)
- 2 łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 1 łyżka oleju
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: oregano, sól, pieprz, słodka wędzona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
Mięso z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Ketchup wymieszać z musztardą, olejem, pokrojoną w piórka szalotką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Do marynaty przełożyć kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Nabijać naprzemiennie na patyczki razem z zamarynowanym mięsem. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu ok. 10 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Społem